Udruzenje pcelara Visegrad
 > O nama   > Višegradska razglednica   > Pčelarstvo Gornjeg podrinja   > Manifestacije   > Kontakt   > Linkovi   > Galerija
 > Početna strana
 > Kalendar radova
 > Pčelarska iskustva
 > Savjeti za pčelare
 > Medonosno bilje
 > Apiterapija
 > Literatura
 > Ponuda-potražnja
 > Iskustva i inovacije
 > Rojenje
 > Bolesti pčela
 > Prihrana pčela
 > Uzimljavanje pčela
 > Prostor za članove
 > Korisni recepti
 > Zanimljivosti
 > Vijesti
 > Komentari

 


APITERAPIJA

APITOKSINOTERAPIJA - liječenje pčelinjim otrovom

Po profesiji sam računovođa, međutim, smatram se obaveznim, dok doktori medicine ne počnu ozbiljnije da se bave liječenjem pčelinjim otrovom, da popularišem pčelinji otrov kao ljekovitu supstancu i da pokušam obezbijediti, uz pomoć pčelarskih saveza, da na nivou ministarstava zdravlja bude proglašen lijekom ili pomoćnim ljekovitim sredstvom i da se na taj način legalizuje njegova primjena. Zbog čega takvo nastojanje? Pčelinji otrov je bez sumnje daleko najmoćniji lijek za autoimune bolesti. Pored toga, prema dr Stojmiru Mladenovu pčelinji otrov na ljudskom organizmu prouzrokuje 28 pozitivnih efekata. I što je takođe vrlo važno (ili daleko najvažnije): pčelinji otrov je najjeftiniji lijek

"Naša budućnost je u njihovim žaokama" B.K.
Iako male po svojoj tjelesnoj masi pčele ljudskoj populaciji daju najveće bogatstvo u pčelinjim proizvodima: 1. med, 2. vosak, 3. polen, 4. propolis, 5. matični mliječ, 6. pčelinji otrov... Nijedno drugo živo biće se ne može izjednačiti sa pčelama u smislu kvaliteta proizvoda koje "krilati farmaceuti" daruju čovjeku. Svi pčelinji proizvodi bezuslovno imaju ljekovita svojstva na ljudski organizam, pa i na druge žive organizme. Zbog toga što se prvih pet pčelinjih proizvoda relativno masovno koriste od strane čovjeka, pa su iz tog razloga naučno i praktično djelomično izučeni, i zbog toga što se šesti pčelinji proizvod koristi vrlo malo, na pojedinim lokalitetima nikako, a s obzirom da je daleko najmoćniji kao ljekovito sredstvo, u ovoj seriji članaka će biti govora o pčelinjem otrovu i njegovoj praktičnoj primjeni u otklanjanju bolesnih stanja koja prouzrokuju autoimune bolesti, ali i saniranju posljedica prouzrokovanih povredama, ozljedama i sl.

Prvi pisani tragovi o primjeni pčelinjeg otrova datiraju od Hipokrata, oca medicine, koji je živio oko 400 godina prije Hrista. Prije 24 stoljeća reumatske tegobe su uklanjane pčelinjim otrovom. Prije 1200 godina Karlo Veliki (742 - 814) i u srednjem vijeku Ivan Grozni (1530 - 1584) izliječeni su od podagre - gihta (Arthritis urica) pčelinjim ubodima. U novijoj istoriji Mao Cedung (1893-1976) je do duboke starosti održavao svoje zdravlje pčelinjim ubodima i drugim pčelinjim proizvodima i do zadnjeg dana života je bio predsjednik Kine. Kod Leonida Brežnjeva (1906 - 1982), koji je bio predsjednik SSSR-a, narodni ljekari-pčelari, uklonili su posljedicu upale živca na licu, koja ga je bila uklonila sa javne scene.

Kakav je stav konvencionalne medicine prema primjeni pčelinjeg otrova? Iako se pčelinji otrov vrlo uspješno primjenjuje, vjerovatno u svim zemljama na planeti, tek nekoliko država je legalizovalo njegovu primjenu (Rusija, Rumunija, Bugarska, Tajvan). Relativno je razumljivo da zbog izvjesnih rizika, koje sobom nosi primjena pčelinjeg otrova, doktori medicine izbjegavaju da ga primjenjuju. Ali nije razumljivo zašto se doktori medicine nisu izborili da se pčelinji otrov legalizuje kao lijek. U zapadnoj hemisferi (naročito u SAD) izvjesno je da postoje lobiji koji se bore protiv legalizacije pčelinjeg otrova. Naime, ako bi se pčelinji otrov popularisao i plasirao kao lijek, a pčela ima svuda i praktično su gratis, onda bi farmakološka industrija i medicina ostale bez značajnog dijela profita koji ostvaruju prodajom lijekova i usluga, koje daju skromne ili nikakve rezultate u liječenju određenih bolesti.

Prema navodima dr Nauma Petroviča Jojriša u novijoj istoriji se 1879. godine spominje ruski vojni ljekar, I. V. Ljubarski, koji je na osnovu višegodišnje primjene objavio da je pčelinji otrov efikasan u liječenju reumatizma. Filip Terč, bečki kliničar, pošto se izliječio od reumatizma zahvaljujući slučajnim ubodima pčela, nastavio je da ga primjenjuje kao doktor i objavio je da je 173 reumatičara izliječio pčelinjim otrovom. Njegov sin Rudolf Terč, bečki očni ljekar, 1912. godine objavio je naučni rad svoga oca koji je od 660 reumatičara potpuno izliječio 544 osobe, poboljšanje je nastupilo kod 99, dok kod 17 bolesnika nije došlo do poboljšanja zbog zapuštenosti ili napuštanja liječenja.

Čarls Mraz, iako nije ljekar, 1934. godine u SAD započinje apitoksinoterapiju i primjenjuje je vrlo uspješno do kraja života (1905 - 1999). Naročito se istakao u liječenju artritisa i multipleks skleroze. Ozbiljniji naučni pristup apiterapiji učinili su liječnici prof. dr Naum Petrovič Jojriš iz Rusije i dr medicinskih nauka (apiterapije) Stojmir Mladenov iz Bugarske. Kao rezultat ruske apiterapeutske škole, a na osnovu uredbe ruskog ministarstva zdravlja iz 1953. godine, danas u Čeljabinsku imamo instituciju koja se bavi liječenjem pčelinjim otrovom i drugim pčelinjim proizvodima. Vodeći stručnjak ruske apitoksinoterapije je prof. dr Igor Krivopavlov, koji pored toga što je direktor Međunarodnog centra za tradicionalnu i alternativnu medicinu u Čeljabinsku i profesor je na Medicinskom fakultetu u Moskvi. (Nastavak u narednom broju.)

Branko Končar
predsjednik Saveza udruženja pčelara Republike Srpske
Jaruge 26 - 79202 Kozarac, RS - BiH
Tel.+387 52 342062, Faks: +387 52 234770, Mob. +387 65 224946
E-mail: bkoncar@prijedor.com

[ vrh strane ]

 Sajt je urađen uz finansijsku pomoć Ministarstva poljoprivrede,
šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

eXTReMe Tracker