Udruzenje pcelara Visegrad
 > O nama   > Višegradska razglednica   > Pčelarstvo Gornjeg podrinja   > Manifestacije   > Kontakt   > Linkovi   > Galerija
 > Početna strana
 > Kalendar radova
 > Pčelarska iskustva
 > Savjeti za pčelare
 > Medonosno bilje
 > Apiterapija
 > Literatura
 > Ponuda-potražnja
 > Iskustva i inovacije
 > Rojenje
 > Bolesti pčela
 > Prihrana pčela
 > Uzimljavanje pčela
 > Prostor za članove
 > Korisni recepti
 > Zanimljivosti
 > Vijesti
 > Komentari

 


APITERAPIJA

Dr. Goran Lončarević - pneumoftiziolog

Na mnogim sajtovima možete naći članke o apiterapiji, ali će se ovaj možda razlikovati od svih drugih. Nije mi namjera da iz ovog teksta naučite apiterapiju , to je uostalom i nemoguće i ko gaji takve ambicije mora računati sa velikim ulaganjima što se vremena tiče. Volio bih kada bi podstakao vaša razmišljanja u drugom smjeru, a to je shvatanje značaja apiterapije u našem životu uopšte i sticanje poštovanja prije svega prema pčeli, ljudima koji sa njom druguju i naravno pčelinjim proizvodima.

Korištenje pčelinjih proizvoda u svrhu liječenja, nažalost je nedovoljno zastupljeno na našim prostorima, a med kao proizvod posmatramo kao hranu i rjetko kad više. Mnogi ljudi znaju da je med ljekovit, da je propolis koristan, da služe kao podloga za meleme i narodne lijekove, ali da postoji cijela nauka o liječenju pčelinjim proizvodima bojim se da nije svima znano. Nije mi namjera da čitaoca zamaram dugim izlaganjem, jer rjetko ko ima strpljenja da čita duge članke, ali ću ovom prilikom apelovati prije svega na pčelare, da rade na tome kako bi i oni koji se ne bave pčelarstvom imali saznanja o blagodetima koje im ta grana privrede nudi.

Apiterapija se često posmatra i kao alternativni ili narodni pravac liječenja, što i nije daleko od istine, što se našeg okruženja tiče, ali u nekim zemljama u svijetu ovoj grani se poklanja izuzetna pažnja. Dužan sam naglasiti da svi pisani izvori o apiterapiji nisu utemeljeni na naučnim saznanjima i studijama, već ima i proizvoljnih mišljenja i mislim da to najviše šteti i smeta da ovo postane priznata naučna grana u sklopu zvanične farmakologije odnosno medicine. U svijetu postoje manifestacije posvećene apiterapiji, kao i apiterapijski savezi. Jedan od njih je i Apiterapijski savez Sjedinjenih Američkih Država. Apiterapija je ravijena i na Kubi gdje je priznata kao jedan od zvaničnih načina liječenja, a ustanovljena je i specijalizacija iz ove oblasti, baš kao što u Engleskoj postoji specijalizacija iz fitoterapije. U našem okruženju ne možemo, a da ne spomenemo Bugarsku i ime Stojmira Mladenova, čovjeka koji je mnogo uradio na ovom polju i iz čijih knjiga i rukopisa možemo mnogo naučiti. U Rumuniji i Rusiji je takođe dobro razvijena apiterapija.
Preduslov za afirmaciju ove oblasti je uvođenje standardizacije kvaliteta pčelinjih proizvoda, uređeno tržište i kvalitetna i redovna kontrola koja bi onemogućila pojavu neprihvatljivo loše ponude koja ne uspostavlja povjerenje između proizvođača i kupca odnosno korisnika. Mnogi će pomisliti da tema nije pogođena, ali ako želimo da dobijemo prave informacije o apiterapiji, ako želimo da apiterapija zaživi i dobije na značaju te postane dostupna ''običnim ljudima'' moramo najprije shvatiti značaj ove teme. Tako bi apiterapija mogla igrati značajniju ulogu u svakodnevnom životu i imati praktičan značaj, olakšavajući posao i zvaničnoj medicini i u preventivnom i u kurativnom segmentu.
U ovom dijelu će biti govora o osnovnim osobinama i ljekovitim svojstvima najvažnijih pčelinjih proizvoda. Kombinacijom tih proizvoda međusobno ili sa drugim uglavnom prirodnim materijama dobijaju se ljekoviti pripravci izuzetne ljekovitosti.


MED

Jedinstveni dar vrijednih pčela, prava riznica šećera, minerala, vitamina, enzima... , nezaobilazna namirnica u zdravoj ishrani svakog domaćinstva. Njegovi sastojci : glukoza, maltoza, saharoza, fruktoza, kalium, natrijum, željezo, nikal, kobalt, magnezijum, vitamini A, D, K, C, te vitamini B grupe, fermenti i mnoge druge, sa različitom zastupljenošču zavisno od vrste meda čine ovu supstancu prirodnim izvorom životne snage.
Lako se vari i brzo obnavlja uzgubljenu energiju, osigurava izdržljivost i psihički oporavak. Ako želimo potpunu djelotvornost meda moramo ga uzeti na pravi način: ako se stavlja u napitke, oni ne smiju biti vrući, (ispod 40 stepeni celzijusa) ako se uzima bez tečnosti drži se u ustima dok se polako ne otopi, a onda proguta. Preporučljivije je med uzimati uveče i to sa mlakom vodom, jer tada blagotvorno djeluje na metabolizam. Ukupna količina uzeta u toku dana za odraslu osobu ne bi trebalo da prelazi 50 grama.


PROPOLIS

Sastoji se od balzama, eteričnih ulja, polena, smola i drugih materija. Dosadašnja istraživanja pokazuju da propolis ima antibakterijska, antivirusna, antigljivična, anestetička, regenerativna svojstva, pa ga mnogi s pravom smatraju prirodnim antibiotikom. Blagotvorno djeluje u liječenju upalnih procesa raznih lokalizacija kao što su zapaljenje nosa, sinusa, dušnika, krajnika , ždrijela, mokraćnog, genitalnog, probavnog sistema, a koristi se i u stomatologiji za liječenje zapaljenja desni , parodontopatije i gljivičnih oboljenja usta. Pripisuju mu se i blagotvorna svojstva protiv rasta tumora. Vosak obogaćen propolisom koristi se kod oboljenja zglobova i zapaljenja perifernih nerava, kao i u bolnim stanjima nakon povreda. Pomaže kod dijabetesa , jer smanjuje nivo šećera u krvi, a nema neželjenih dejstava na jetru i bubrege.

Ipak treba imati na umu da se pri tom ne smijete odricati prepisane terapije bez konsultacija sa svojim ljekarom. Propolis jača imunitet i opšte stanje organizma, a prema iskustvu se najviše koristi kod kožnih oboljenja kao što su: rane, opekotine, ekcemi, ćelavost na pečate i slično. Najčešći oblik u kome je propolis dostupan je 20% rastvor propolisa u 96% alkoholu.


MLIJEČ

Prirodni je proizvod pčela i sadrži sve što je potrebno za opstanak i izgradnju živog organizma. Može se smatrati kao idealna hrana, jer sadrži bjelančevine, masti, ugljene hidrate, vitamine, minerale i fermente. Djeluje povoljno na oporavak organizma. Pomješan sa medom jača mišiće, jača apetit i snagu, poboljšava rad endokrinih žlijezda i stimuliše obnavljanje krvnih ćelija. Jača imunitet, smanjuje umor i malaksalost, a postoje pozitivna iskustva u pogledu normalizacije krvnog pritiska. Najčešće se koristi u kombinaciji sa medom.


POLEN

Je osnovna hrana pčela, koju radilice skupljaju sa cvijeća dodajući mu sopstvene materije. Pripisuju mu se različita ljekovita svojstva na ljudski organizam kao što su: poboljšanje cirkulacije, posebno u centralnom nervnom sistemu čime se popravljaju mentalne funkcije i moć upamćivanja, poboljšava apetit i preventivno djeluje na oboljenja srca i pripadajućih krvnih sudova. Pomaže kod adenoma prostate, popravlja krvnu sliku, a posebno se preporučuje bolesnicima koji su bili izloženi zračenju ili bili dugotrajno podvrgnuti dejstvu antibiotika. Na potenciju i fertilitet utiče povoljno i popravlja vitalnost organizma. Najčešće se koristi u kombinaciji sa medom.


OTROV

U optimalnim količinama otklanja bolove, snižava krvni pritisak i snižava holesterol u krvi, povoljno utičući na proces ateroskleroze i usporavajući proces starenja krvnih sudova. Najčešće se primjenjuje za liječenje bolnih zglobova, reumatičnog artritisa, a postoje pozitivna iskustva u primjeni kod astmatičara. Važno je napomenuti da sa otrovom treba biti oprezan jer u većim dozama može biti štetan, pa čak i smrtonosan. Posebno treba biti obazriv ukoliko postoji preosjetljivost ili alergija na pčelinji otrov.


VOSAK

Odavno je poznat u narodnoj medicini, kao podloga i sastojak raznih melema i pripravaka za liječenje rana, različitih kožnih oboljenja, za jačanje desni i slično. U novije vrijeme koristi se u privredi i kao sastojak mnogih kozmetičkih preparata. Lakši je od vode, a topi se na 62 - 72 stepena Celzijusa.

[ vrh strane ]

 Sajt je urađen uz finansijsku pomoć Ministarstva poljoprivrede,
šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

eXTReMe Tracker