Udruzenje pcelara Visegrad
> O намa  > Вишеградска разгледница  > Пчеларство Горњег подрињa  > Mанифестацие  > Kонтакт  > Линкови  > Галерија
 > Почетна страна
 > Календар радова
 > Пчеларска искуства
 > Савјети за пчеларе
 > Медоносно биље
 > Апитерапија
 > Литература
 > Понуда - потражња
 > Искуства и иновације
 > Ројење
 > Болести пчела
 > Прихрана пчела
 > Узимљавање пчела
 > Простор за чланове
 > Корисни рецепти
 > Вијести
 > Коментари

 


БОЛЕСТИ ПЧЕЛА

Америчка куга, болест затвореног пчелињег легла

 
[ кликните слику за већи приказ ]
Обољело легло

Америчка куга пчелињег легла је болест поклопљеног легла,а изазива је бактерија“Бациллус ларве“.То је најопаснија заразна болест која пчеларству из године у годину наноси све веће и веће губитке.Пчелар ако незна да је обољело једно пчелиње друштво од ове болести,својом кривицом веома брзо болест може проширити на читав пчелињак,а и на ближу и ширу околину.Мање,више искусни пчелари брзо препознају ову болест,али већи број пчелара и пчелара почетника којих је у последње вријеме све више болест не препознају.Зато је ова болест задњих неколико година у приличној експанзији,што је случај и са нашом општином.

Како препознати болест

Од америчке куге пчелињег легла-угиба само поклопљено пчелиње легло. После три недеље након инфекције друштва могу се уочити промјене на поклопцима ћелија у којима се налазе мртве ларве пчела. Затворено легло је шарено тј. са отвореним и затвореним ћелијама. Поклопци промјене боју, мало су улегнути и обично на средини имају рупицу. Испод поклопца угинула ларва се распада у тамно-смеђу боју, љепљиву и растегљиву масу. Ако у такву масу увучемо дрвени штапић маса се растеже и иста има киселаст мирис загрејаног столарског туткала. Такву масу пчеле не могу избацити из саћа па она остаје и након сасушења. Претвара се у споре које су веома отпорне. Уколико болест дуже траје многе угинуле ларве пчеле избацују из ћелија услед чега легло постаје шарено (ситасто). Будући да велики број ларви пчела угине, пчелиње друштво нагло слаби и без интервенције пчелара угиба.

Како се преноси болест


[ кликните слику за већи приказ ]
Остаци масе на ножу

Америчка куга је заразна болест само поклопљеног легла. Одрасле пчеле не обољевају од ове болести, али су оне преносиоци. Значајна карика преносиоца болести је и сам пчелар приликом прегледа својих друштава користећи исти прибор, премјештањем оквира из једне у другу кошницу, врцаљком и другим пчеларским прибором и опремом. Лоши зоохигијенски услови на пчелињаку погодују бржем ширењу ове за пчеле опаке болести. Пошто је већ одавно познато да споре „Бациллус ларве“могу и у неповољним условима да остају отпорне и неколико десетина година, након чега могу да поново изазову болест. У последње вријеме евидентно је и ширење болести преко воска односно сатних основа, а који нису под сталним ветеринарско-санитарним и здраственим надзором.

Сузбијање болести

 
[ kliknite sliku za veжi prikaz ]
Preduzimanje radikalnih mjera

Брзо и правовремено откривање и препознавање ове болести је најефикаснији метод у сузбијању америчке куге пчелињег легла. Обзиром да болест никада не пролази сама од себе, а узрочник ове болести је веома отпоран у облику спора, стога је најоправданије да се за сузбијање ове болести примјењују крајње радикалне мјере. Када се болест препозна и утврди најбоље је увече пчелиња друштва затворити, а затим угушити са препаратима сумпора-паљењем. Ујутру се врши провјеравање да ли су друштва угушена, послије чега се кошнице, оквирови са пчелама и саћем, пчеларским прибором нешто даље од пчелињака спале, у припремљену ископану рупу,која се затим затрпа земљом, а на пчелињаку се изврши опсежнија дезинфекција.

Вељко Савић дипл.
ветеринар
Општински ветеринарски инспектор
 

[ врх стране ]

 


Сајт је урађен уз финансијску помоћ Министарства пољопривреде,
шумарства и водопривреде Републике Српске

 

eXTReMe Tracker