Udruzenje pcelara Visegrad
 > O nama   > Višegradska razglednica   > Pčelarstvo Gornjeg podrinja   > Manifestacije   > Kontakt   > Linkovi   > Galerija
 > Početna strana
 > Kalendar radova
 > Pčelarska iskustva
 > Savjeti za pčelare
 > Medonosno bilje
 > Apiterapija
 > Literatura
 > Ponuda-potražnja
 > Iskustva i inovacije
 > Rojenje
 > Bolesti pčela
 > Prihrana pčela
 > Uzimljavanje pčela
 > Prostor za članove
 > Korisni recepti
 > Zanimljivosti
 > Vijesti
 > Komentari

 


BOLESTI PČELA

Američka kuga, bolest zatvorenog pčelinjeg legla

 
[ kliknite sliku za veći prikaz ]
Oboljelo leglo

Američka kuga pčelinjeg legla je bolest poklopljenog legla,a izaziva je bakterija"Bacillus larve".To je najopasnija zarazna bolest koja pčelarstvu iz godine u godinu nanosi sve veće i veće gubitke.Pčelar ako nezna da je oboljelo jedno pčelinje društvo od ove bolesti,svojom krivicom veoma brzo bolest može proširiti na čitav pčelinjak,a i na bližu i širu okolinu.Manje,više iskusni pčelari brzo prepoznaju ovu bolest,ali veći broj pčelara i pčelara početnika kojih je u poslednje vrijeme sve više bolest ne prepoznaju.Zato je ova bolest zadnjih nekoliko godina u priličnoj ekspanziji,što je slučaj i sa našom opštinom.


Kako prepoznati bolest

Od američke kuge pčelinjeg legla-ugiba samo poklopljeno pčelinje leglo. Posle tri nedelje nakon infekcije društva mogu se uočiti promjene na poklopcima ćelija u kojima se nalaze mrtve larve pčela. Zatvoreno leglo je šareno tj. sa otvorenim i zatvorenim ćelijama. Poklopci promjene boju, malo su ulegnuti i obično na sredini imaju rupicu. Ispod poklopca uginula larva se raspada u tamno-smeđu boju, ljepljivu i rastegljivu masu. Ako u takvu masu uvučemo drveni štapić masa se rasteže i ista ima kiselast miris zagrejanog stolarskog tutkala. Takvu masu pčele ne mogu izbaciti iz saća pa ona ostaje i nakon sasušenja. Pretvara se u spore koje su veoma otporne. Ukoliko bolest duže traje mnoge uginule larve pčele izbacuju iz ćelija usled čega leglo postaje šareno (sitasto). Budući da veliki broj larvi pčela ugine, pčelinje društvo naglo slabi i bez intervencije pčelara ugiba.


Kako se prenosi bolest


[ kliknite sliku za veći prikaz ]
Ostaci mase na nožu

Američka kuga je zarazna bolest samo poklopljenog legla. Odrasle pčele ne oboljevaju od ove bolesti, ali su one prenosioci. Značajna karika prenosioca bolesti je i sam pčelar prilikom pregleda svojih društava koristeći isti pribor, premještanjem okvira iz jedne u drugu košnicu, vrcaljkom i drugim pčelarskim priborom i opremom. Loši zoohigijenski uslovi na pčelinjaku pogoduju bržem širenju ove za pčele opake bolesti. Pošto je već odavno poznato da spore "Bacillus larve"mogu i u nepovoljnim uslovima da ostaju otporne i nekoliko desetina godina, nakon čega mogu da ponovo izazovu bolest. U poslednje vrijeme evidentno je i širenje bolesti preko voska odnosno satnih osnova, a koji nisu pod stalnim veterinarsko-sanitarnim i zdrastvenim nadzorom.


Suzbijanje bolesti

 
[ kliknite sliku za veći prikaz ]
Preduzimanje radikalnih mjera

Brzo i pravovremeno otkrivanje i prepoznavanje ove bolesti je najefikasniji metod u suzbijanju američke kuge pčelinjeg legla. Obzirom da bolest nikada ne prolazi sama od sebe, a uzročnik ove bolesti je veoma otporan u obliku spora, stoga je najopravdanije da se za suzbijanje ove bolesti primjenjuju krajnje radikalne mjere. Kada se bolest prepozna i utvrdi najbolje je uveče pčelinja društva zatvoriti, a zatim ugušiti sa preparatima sumpora-paljenjem. Ujutru se vrši provjeravanje da li su društva ugušena, poslije čega se košnice, okvirovi sa pčelama i saćem, pčelarskim priborom nešto dalje od pčelinjaka spale, u pripremljenu iskopanu rupu,koja se zatim zatrpa zemljom, a na pčelinjaku se izvrši opsežnija dezinfekcija.


Veljko Savić dipl.
veterinar
Opštinski veterinarski inspektor

[ vrh strane ]Sajt je urađen uz finansijsku pomoć Ministarstva poljoprivrede,
šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

eXTReMe Tracker