Udruzenje pcelara Visegrad
> O намa  > Вишеградска разгледница  > Пчеларство Горњег подрињa  > Mанифестацие  > Kонтакт  > Линкови  > Галерија
 > Почетна страна
 > Календар радова
 > Пчеларска искуства
 > Савјети за пчеларе
 > Медоносно биље
 > Апитерапија
 > Литература
 > Понуда - потражња
 > Искуства и иновације
 > Ројење
 > Болести пчела
 > Прихрана пчела
 > Узимљавање пчела
 > Простор за чланове
 > Корисни рецепти
 > Вијести
 > Коментари

 


МАНИФЕСТАЦИЈЕ

Зашто нам треба Сајам

Свима је познато да у Републици Српској, као и у БиХ не постоји организован откуп, паковање и пласман пчелињих производа. До ове године нису постојале субвенције нити икакав други вид организоване подршке од стране државе пчеларској производњи. У исто вријеме тржиште БиХ је преплављено пчелињим производима из земаља које својим пчеларима дају значајне субвенције и друге подстицаје. Годишње у БиХ се увезе преко 1000 тона меда, а тржиште је преправљено и великим количинама фалсификованог меда. Озбиљнију контролу квалитета меда који се налази на нашем тржишту још нико није ни покушао да уради, а надлежне службе редовно примају плате за свој „Рад“. Тек крајем прошле године, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске направило је охрабрујући корак. Коначно су и пчеларима одобрене субвенције, што представља прву значајнију подршку овој производњи од краја рата до данас. Не треба заборавити ни значајну улогу Савеза удружења пчелара Републике Српске у овим активностима.

   
[ кликните слику за већи приказ ]
Међународни сајам Интерагро Бијељина
  [ кликните слику за већи приказ ]
Заједно у Ариљу
  [ кликните слику за већи приказ ]
Ташмајдан, један од штандова

Како је почело

Почетком 2006. године, у нашем удружењу је зачета идеја да се и у Вишеграду покуша организовати Сајам меда, који би омогућио директан контакт између произвођача и купаца. Идеја је одмах прихваћена, утврђен је термин 20. септембар и одмах смо приступили организационим активностима. Наши представници су на Цвјети били гости узорним пчеларима Ариља, гдје су прикупили прва искуства у организацији пчеларских манифестација. Посјетили смо и Сајам „Интерагро“ у Бијељини одакле смо донијели и једну златну медаљу за шумски мед. Знајући да наши пчелари немају искустава у организацији оваквих манифестација, немају адекватну подршку локалне управе, а и асортиман производа који могу понудити купцима је доста скроман, у помоћ смо позвали наше колеге из сусједних општина, као и колеге из пограничних градова у Србији и Црној Гори.
Идеја је и код њих добила подршку, тако да смо већ на првом Сајму заслужили епитет Међународни. Своје штандове, осим домаћина су поставили наше колеге пчелари из Ужица, Косјерића, Ариља, Нове Вароши, Прибоја, Пријепоља и Рудог. Свој штанд је имала и Туристичка организација овог града као и МКО Партнер. Сајам је имао великог одјека, како међу пчеларима, тако и у медијима и грађанима. Сајам је финансиран углавном властитим средствима, а Општина Вишеград је госте частила заједничким ручком.

Други међународни сајам меда у Вишеграду

Иако обогаћени новим искуством, схватили смо да нам још много тога недостаје, а свјесни смо и чињенице да нам евентуални пропусти на наредном сајму неће бити опроштени. Зато смо се ангажовали и у наредном периоду посјетили Сајам на Ташмајдану, затим четири наша члана су била на пчеларском дружењу у Пожеги код Ужица, десет наших чланова било је у Ариљу, па четири наша члана у Прибоју, а наш делегат у Савезу РС-а посјетио је и Сајам у Добоју. На тим сајмовима нисмо излагали наше производе, али смо покушали да пренесемо богата искуства нашим пчеларима.

   
[ кликните слику за већи приказ ]
Ташмајдан, сусрет са руководством СПОС'-а
  [ кликните слику за већи приказ ]
Требиње
  [ кликните слику за већи приказ ]
Требиње

Други међународни сајам меда одржали смо 19. септембра у просторијама Дома културе, али ове године смо добили и излагаче из Пљеваља у Црној Гори, затим из Сокоца, Мокре Горе, а и готово сви учесници првог сајма су поново били са нама. Програм је обогаћен наступом КУД-а Бикавац, фолклорним мотивима на штанду који су уредиле ткаље из Сокола, а штандове су резервисале и три МКО.
За организацију сајма подршку смо тражили од Општине Вишеград и од Министарства пољопривреде шумарства и водопривреде Републике Српске. Сајам је доживио потпун успјех захваљујући прије свега великом залагању запослених радница у удружењу и исказаној подршци и разумјевању коју су нам пружили наши гости колеге пчелари.

Поуке и искуства

У Вишеграду је коначно заживило тржиште пчелињих производа. Наши производи полако, али сигурно налазе мјеста у овом граду. И производња и потрошња биљеже раст. Грађани су све боље информисани и о љековитим и прехрамбеним својствима меда. Неки љекари својим пацијентима препоручују пчелиње производе, који су све траженији, како у Вишеграду, тако и у околним градовима. Коначно и овај сајт руши и последње баријере између пчелара и купаца.

Морамо знати да успјех никада не долази сам од себе. Он тражи жртвовање и љубав, преданост постављеном циљу. Ми, пчелари Вишеграду посебну захвалност изражавамо свима онима који су нас подржали на нашем путу, а посебну захвалност исказујемо руководству Асоцијације пчелара златиборско-моравског округа и пчеларима Ариља и Прибоја, који нам у више наврата указаше гостопримство и братску подршку.


Какућа Драгица,
секретар удружења пчелара „Вишеград“

[ врх стране ]

 


Сајт је урађен уз финансијску помоћ Министарства пољопривреде,
шумарства и водопривреде Републике Српске

 

eXTReMe Tracker