Udruzenje pcelara Visegrad
 > O nama   > Višegradska razglednica   > Pčelarstvo Gornjeg podrinja   > Manifestacije   > Kontakt   > Linkovi   > Galerija
 > Početna strana
 > Kalendar radova
 > Pčelarska iskustva
 > Savjeti za pčelare
 > Medonosno bilje
 > Apiterapija
 > Literatura
 > Ponuda-potražnja
 > Iskustva i inovacije
 > Rojenje
 > Bolesti pčela
 > Prihrana pčela
 > Uzimljavanje pčela
 > Prostor za članove
 > Korisni recepti
 > Zanimljivosti
 > Vijesti
 > Komentari

 


MANIFESTACIJE

Zašto nam treba Sajam

Svima je poznato da u Republici Srpskoj, kao i u BiH ne postoji organizovan otkup, pakovanje i plasman pčelinjih proizvoda. Do ove godine nisu postojale subvencije niti ikakav drugi vid organizovane podrške od strane države pčelarskoj proizvodnji. U isto vrijeme tržište BiH je preplavljeno pčelinjim proizvodima iz zemalja koje svojim pčelarima daju značajne subvencije i druge podsticaje. Godišnje u BiH se uveze preko 1000 tona meda, a tržište je prepravljeno i velikim količinama falsifikovanog meda. Ozbiljniju kontrolu kvaliteta meda koji se nalazi na našem tržištu još niko nije ni pokušao da uradi, a nadležne službe redovno primaju plate za svoj "Rad". Tek krajem prošle godine, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske napravilo je ohrabrujući korak. Konačno su i pčelarima odobrene subvencije, što predstavlja prvu značajniju podršku ovoj proizvodnji od kraja rata do danas. Ne treba zaboraviti ni značajnu ulogu Saveza udruženja pčelara Republike Srpske u ovim aktivnostima.

   
[ kliknite sliku za veći prikaz ]
Međunarodni sajam Interagro Bijeljina
  [ kliknite sliku za veći prikaz ]
Zajedno u Arilju
  [ kliknite sliku za veći prikaz ]
Tašmajdan, jedan od štandova

Kako je počelo

Početkom 2006. godine, u našem udruženju je začeta ideja da se i u Višegradu pokuša organizovati Sajam meda, koji bi omogućio direktan kontakt između proizvođača i kupaca. Ideja je odmah prihvaćena, utvrđen je termin 20. septembar i odmah smo pristupili organizacionim aktivnostima. Naši predstavnici su na Cvjeti bili gosti uzornim pčelarima Arilja, gdje su prikupili prva iskustva u organizaciji pčelarskih manifestacija. Posjetili smo i Sajam "Interagro" u Bijeljini odakle smo donijeli i jednu zlatnu medalju za šumski med. Znajući da naši pčelari nemaju iskustava u organizaciji ovakvih manifestacija, nemaju adekvatnu podršku lokalne uprave, a i asortiman proizvoda koji mogu ponuditi kupcima je dosta skroman, u pomoć smo pozvali naše kolege iz susjednih opština, kao i kolege iz pograničnih gradova u Srbiji i Crnoj Gori.

Ideja je i kod njih dobila podršku, tako da smo već na prvom Sajmu zaslužili epitet Međunarodni. Svoje štandove, osim domaćina su postavili naše kolege pčelari iz Užica, Kosjerića, Arilja, Nove Varoši, Priboja, Prijepolja i Rudog. Svoj štand je imala i Turistička organizacija ovog grada kao i MKO Partner. Sajam je imao velikog odjeka, kako među pčelarima, tako i u medijima i građanima. Sajam je finansiran uglavnom vlastitim sredstvima, a Opština Višegrad je goste častila zajedničkim ručkom.

Drugi međunarodni sajam meda u Višegradu

Iako obogaćeni novim iskustvom, shvatili smo da nam još mnogo toga nedostaje, a svjesni smo i činjenice da nam eventualni propusti na narednom sajmu neće biti oprošteni. Zato smo se angažovali i u narednom periodu posjetili Sajam na Tašmajdanu, zatim četiri naša člana su bila na pčelarskom druženju u Požegi kod Užica, deset naših članova bilo je u Arilju, pa četiri naša člana u Priboju, a naš delegat u Savezu RS-a posjetio je i Sajam u Doboju. Na tim sajmovima nismo izlagali naše proizvode, ali smo pokušali da prenesemo bogata iskustva našim pčelarima.

   
[ kliknite sliku za veći prikaz ]
Tašmajdan, susret sa rukovodstvom SPOS-a
  [ kliknite sliku za veći prikaz ]
Trebinje
  [ kliknite sliku za veći prikaz ]
Trebinje

Drugi međunarodni sajam meda održali smo 19. septembra u prostorijama Doma kulture, ali ove godine smo dobili i izlagače iz Pljevalja u Crnoj Gori, zatim iz Sokoca, Mokre Gore, a i gotovo svi učesnici prvog sajma su ponovo bili sa nama. Program je obogaćen nastupom KUD-a Bikavac, folklornim motivima na štandu koji su uredile tkalje iz Sokola, a štandove su rezervisale i tri MKO.
Za organizaciju sajma podršku smo tražili od Opštine Višegrad i od Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske. Sajam je doživio potpun uspjeh zahvaljujući prije svega velikom zalaganju zaposlenih radnica u udruženju i iskazanoj podršci i razumjevanju koju su nam pružili naši gosti kolege pčelari.

Pouke i iskustva

U Višegradu je konačno zaživilo tržište pčelinjih proizvoda. Naši proizvodi polako, ali sigurno nalaze mjesta u ovom gradu. I proizvodnja i potrošnja bilježe rast. Građani su sve bolje informisani i o ljekovitim i prehrambenim svojstvima meda. Neki ljekari svojim pacijentima preporučuju pčelinje proizvode, koji su sve traženiji, kako u Višegradu, tako i u okolnim gradovima. Konačno i ovaj sajt ruši i poslednje barijere između pčelara i kupaca.

Moramo znati da uspjeh nikada ne dolazi sam od sebe. On traži žrtvovanje i ljubav, predanost postavljenom cilju. Mi, pčelari Višegradu posebnu zahvalnost izražavamo svima onima koji su nas podržali na našem putu, a posebnu zahvalnost iskazujemo rukovodstvu Asocijacije pčelara zlatiborsko-moravskog okruga i pčelarima Arilja i Priboja, koji nam u više navrata ukazaše gostoprimstvo i bratsku podršku.

Kakuća Dragica,
sekretar udruženja pčelara "Višegrad"


[ vrh strane ]Sajt je urađen uz finansijsku pomoć Ministarstva poljoprivrede,
šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

eXTReMe Tracker