Udruzenje pcelara Visegrad
> O намa  > Вишеградска разгледница  > Пчеларство Горњег подрињa  > Mанифестацие  > Kонтакт  > Линкови  > Галерија
 > Почетна страна
 > Календар радова
 > Пчеларска искуства
 > Савјети за пчеларе
 > Медоносно биље
 > Апитерапија
 > Литература
 > Понуда - потражња
 > Искуства и иновације
 > Ројење
 > Болести пчела
 > Прихрана пчела
 > Узимљавање пчела
 > Простор за чланове
 > Корисни рецепти
 > Вијести
 > Коментари

 


МЕДОНСОНО БИЉЕ

У свету

ДРАГОЦЕН ЛЕТ

У огледима је потврђено да пчеле повећавају принос сунцокрета. У Русији је повећавано за преко 45 процената, у зависности од броја кошница по хектару. Ако има 0,26 - 0,50 кошница по хектару, род се повећава за 22 одсто у односу на површине без пчела. Једна кошница по хектару утиче на повећање приноса за 45 процената.
Још упечатљивија су истраживања научника у Аустралији, који су утврдили да пчеле могу повећати принос сунцокрета чак за 60 одсто. Уз то је и већи садржај уља. Румунски стручњаци указују и на бољу клијавост семена када пчеле опрашивају биљке. Принос је већи за 335 килограма по хектару него на површинама без пчела. У овом случају било је постављено 0,97 кошница по хектару.

У Румунији је обавезно овакво опрашивање сунцокрета и препоручује се најмање једна кошница по хектару. Пчеле треба донети на поље када је исцветало бар пет одсто главица. Доносе се само јака друштва која се равномерно распореде.
Повећање приноса сунцокрета за само 25 одсто било би велика добит за нашу земљу, јер се само на подручју Војводине засије преко 200 хиљада хектара. Ако би се принос повећао за 335 килограма, добило би се око 6.700 тона зрна више.

Колико би тек, добили пчелари? Свакако, много пуније кошнице. Додајмо и то да је трагање за сунцокретовом пашом прилично скупо, од превоза кошница до смештаја на пољима. Зато би било пожељно да пчелари имају одређене олакшице, чак и накнаду, јер принос меда није увек довољан да покрије све издатке.
Многа истраживања широм света показују да је лет пчела драгоцен и да су користи од опрашивања 20-30 пута веће од цене меда, полена, воска...

Проф. др Јован КУЛИНЧЕВИЋ
("Добро јутро" Нови Сад)


 

[ врх стране ]

 


Сајт је урађен уз финансијску помоћ Министарства пољопривреде,
шумарства и водопривреде Републике Српске

 

eXTReMe Tracker