Udruzenje pcelara Visegrad
> O намa  > Вишеградска разгледница  > Пчеларство Горњег подрињa  > Mанифестацие  > Kонтакт  > Линкови  > Галерија
 > Почетна страна
 > Календар радова
 > Пчеларска искуства
 > Савјети за пчеларе
 > Медоносно биље
 > Апитерапија
 > Литература
 > Понуда - потражња
 > Искуства и иновације
 > Ројење
 > Болести пчела
 > Прихрана пчела
 > Узимљавање пчела
 > Простор за чланове
 > Корисни рецепти
 > Вијести
 > Коментари

 


O NAMA

ИСТОРИЈАТ

[кликните слику за већи приказ ]
Радна акција на опремању простора Удружења

Удружење пчелара "Вишеград" у Вишеграду основано је на оснивачкој скупштини 06.09.2003 год., а у Регистру Основног суда у Српском Сарајеву уписано је 29.01.2004.год. Удружење је непрофитна и ванстраначка организација која окупља пчеларе на подручју општине Вишеград и шире. Удружење тренутно окупља око 100 чланова (од тога око 30 % повратника Бошњака), са тенденцијом даљег раста.

Удружење има опремљен (уз помоћ УМЦОР-а БиХ) властити пословни простор површине око 17 м2 у ул.Цара Лазара бб. Посједујемо компјутер, телефакс, скенер, ласрески принтер, прикључен ИСДН и струју, те доста пчеларске опреме.

За четири године свога постојања снимили смо стање пчеларства у овој општини и регији, затим урадили:

  • двије еколошке акције , дефинисали развојну стратегију и циљеве,
  • развојни пројекат подржан од УМЦОР-а од преко 50000,00 КМ у опреми,
  • иницирали оснивање регионалног савеза пчеларских организација,
  • опремили смо пословни простора у Вишеграду, који постаје пчеларски центар регије и шире,
  • програм запошљавања подржан од Завода за запошљавање РС, (запослили двије особе)
  • развојни пројекат "Пчеларство-циљ Европа 2. корак" којим смо обезбједили линију за паковање меда са комором за декристализацију, капацитета 500 кг/х, у укупној вриједности од 21000 КМ (одобрен и анекс у вриједности од око 4300 КМ),
  • развојни пројекат подржан од Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, којим смо добили овај сајт, средства за израду етикета и подршку одржавању сајма,
  • у 2006. години организовали смо 1. Међународни сајам меда, а 2007. године други,
  • кроз програм обуке и подршку нашим члановима омогућили раст пчеларске производње за цијелих 100 %, те увођење модерних технологија производње.

Од самог почетка имамо подршку канцеларије ОСЦЕ-а у Вишеграду, УМЦОР БиХ нам је обезбиједио и потребну обуку из маркетинга, финансија и менаџмента, имамо константну подршку и од УСАИД-ЛАМП пројекта у обуци из маркетинга, промоције и других интересантних области, а до сада смо остварили сарадњу са многим другим организацијама.
У прве двије године рада већину активности финансирали смо готово у потпуности властитим средствима уз доста волонтерског рада, од када добар дио активности преузимају запослене раднице у удружењу.
Све наше активности бивају запажене од стране новинара, тако да обезбјеђујемо континуирано присуство у у важнијим медијима у РС и шире.

Основни циљ нам је достићи европске стандарде квалитета у пчеларској производњи у свим њеним сегментима. а повећањем обима и продуктивности, обезбједити стабилно и успјешно пословање и стандард својим члановима. За достизање овог циља имамо јасну визију пута и стратегије развоја, а од свих релевантних чинилаца очекујемо подршку и помоћ.


ПЧЕЛАРСКА КАРТА ОПШТИНЕ ВИШЕГРАД
(тренутно стање-статистика, са описом проблема)
НЕКАД (2003. год)   И САД (2007.год.)
Пчеларством се бави укупно око 120 породица   Укупно око 140 пчеларских породица
Чланова удружења: 31   Чланова удружења: 104
Просјечан број кошница по једном пчелињаку је око 14   Просјечан број кошница по једном пчелињаку је око 27
Модерну технологију производње примјењује само пар пчелара.   Модерну технологију примјењује око 50 % чланова
Вриједност инвестираног капитала у ову производњу око 350000 КМ   Вриједност инвестираног капитала у ову производњу око 700000 КМ
Укупна количина произведеног меда на подручју општине креће се око 15 тона годишње   Укупна количина произведеног меда на подручју општине је око 30 тона годишње
Губитци и страдање пчела, чак и читавих пчелињака честа су појава а разлози непознати због непостојања организоване борбе против болести пчела.   Идентификовани узрочници страдања пчела почели смо организовану борбу против узрочника. По први пут се примјењују и биолошке методе.
Пласман меда искључиво у властитој режији   Удружење помаже члановима у пласману вишкова пчелињих производа.


НЕКАД, НЕ ТАКО ДАВНО

 
И САД
 

 
 
 

Удружење својим члановима организује и бројна предавања, малу школу пчеларства за почетнике, посјете сајмовима у другим мјестима. У просторији удружења вршимо услужно мљевење шећера за наше чланове (уз накнаду), замјену воска за сатне основе, а за топљење воска изнајмљујемо парни топионик. Пчелари све више користе рамове грађевњаке, тако да добијају и првокласни восак потпуно органског порјекла, који се углавном користи »за лијек«.

 


Вишеград је постао пчеларски центар комплетне горњедриндске регије, а активну улогу има и у Савезу удружења пчелара Републике Српске.

Аутор текста:
Какућа Драгица, секретар удружења


[ врх стране ]

 


Сајт је урађен уз финансијску помоћ Министарства пољопривреде,
шумарства и водопривреде Републике Српске

 

eXTReMe Tracker