Udruzenje pcelara Visegrad
 > O nama   > Višegradska razglednica   > Pčelarstvo Gornjeg podrinja   > Manifestacije   > Kontakt   > Linkovi   > Galerija
 > Početna strana
 > Kalendar radova
 > Pčelarska iskustva
 > Savjeti za pčelare
 > Medonosno bilje
 > Apiterapija
 > Literatura
 > Ponuda-potražnja
 > Iskustva i inovacije
 > Rojenje
 > Bolesti pčela
 > Prihrana pčela
 > Uzimljavanje pčela
 > Prostor za članove
 > Korisni recepti
 > Zanimljivosti
 > Vijesti
 > Komentari

 


O NAMA

Istorijat

[ kliknite sliku za veći prikaz ]
Radna akcija na opremanju prostora udruženja

Udruženje pčelara "Višegrad" u Višegradu osnovano je na osnivačkoj skupštini 06.09.2003 god., a u Registru Osnovnog suda u Srpskom Sarajevu upisano je 29.01.2004.god. Udruženje je neprofitna i vanstranačka organizacija koja okuplja pčelare na području opštine Višegrad i šire. Udruženje trenutno okuplja oko 100 članova (od toga oko 30 % povratnika Bošnjaka), sa tendencijom daljeg rasta.

Udruženje ima opremljen (uz pomoć UMCOR-a BiH) vlastiti poslovni prostor površine oko 17 m2 u ul.Cara Lazara bb. Posjedujemo kompjuter, telefaks, skener, lasreski printer, priključen ISDN i struju, te dosta pčelarske opreme.

Za četiri godine svoga postojanja snimili smo stanje pčelarstva u ovoj opštini i regiji, zatim uradili:

  • dvije ekološke akcije , definisali razvojnu strategiju i ciljeve,
  • razvojni projekat podržan od UMCOR-a od preko 50000,00 KM u opremi,
  • inicirali osnivanje regionalnog saveza pčelarskih organizacija,
  • opremili smo poslovni prostora u Višegradu, koji postaje pčelarski centar regije i šire,
  • program zapošljavanja podržan od Zavoda za zapošljavanje RS, (zaposlili dvije osobe)
  • razvojni projekat "Pčelarstvo-cilj Evropa 2. korak" kojim smo obezbjedili liniju za pakovanje meda sa komorom za dekristalizaciju, kapaciteta 500 kg/h, u ukupnoj vrijednosti od 21000 KM (odobren i aneks u vrijednosti od oko 4300 KM),
  • razvojni projekat podržan od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, kojim smo dobili ovaj sajt, sredstva za izradu etiketa i podršku održavanju sajma,
  • u 2006. godini organizovali smo 1. Međunarodni sajam meda, a 2007. godine drugi,
  • kroz program obuke i podršku našim članovima omogućili rast pčelarske proizvodnje za cijelih 100 %, te uvođenje modernih tehnologija proizvodnje.

Od samog početka imamo podršku kancelarije OSCE-a u Višegradu, UMCOR BiH nam je obezbijedio i potrebnu obuku iz marketinga, finansija i menadžmenta, imamo konstantnu podršku i od USAID-LAMP projekta u obuci iz marketinga, promocije i drugih interesantnih oblasti, a do sada smo ostvarili saradnju sa mnogim drugim organizacijama.
U prve dvije godine rada većinu aktivnosti finansirali smo gotovo u potpunosti vlastitim sredstvima uz dosta volonterskog rada, od kada dobar dio aktivnosti preuzimaju zaposlene radnice u udruženju.
Sve naše aktivnosti bivaju zapažene od strane novinara, tako da obezbjeđujemo kontinuirano prisustvo u u važnijim medijima u RS i šire.

Osnovni cilj nam je dostići evropske standarde kvaliteta u pčelarskoj proizvodnji u svim njenim segmentima. a povećanjem obima i produktivnosti, obezbjediti stabilno i uspješno poslovanje i standard svojim članovima. Za dostizanje ovog cilja imamo jasnu viziju puta i strategije razvoja, a od svih relevantnih činilaca očekujemo podršku i pomoć.

PČELARSKA KARTA OPŠTINE VIŠEGRAD
(trenutno stanje-statistika, sa opisom problema)
NEKAD (2003. god)   I SAD (2007.god.)
Pčelarstvom se bavi ukupno oko 120 porodica   Ukupno oko 140 pčelarskih porodica
Članova udruženja: 31   Članova udruženja: 104
Prosječan broj košnica po jednom pčelinjaku je oko 14   Prosječan broj košnica po jednom pčelinjaku je oko 27
Modernu tehnologiju proizvodnje primjenjuje samo par pčelara.   Modernu tehnologiju primjenjuje oko 50 % članova,
Vrijednost investiranog kapitala u ovu proizvodnju oko 350000 KM   Vrijednost investiranog kapitala u ovu proizvodnju oko 700000 KM
Ukupna količina proizvedenog meda na području opštine kreće se oko 15 tona godišnje,   Ukupna količina proizvedenog meda na području opštine je oko 30 tona godišnje,
Gubitci i stradanje pčela, čak i čitavih pčelinjaka česta su pojava a razlozi nepoznati zbog nepostojanja organizovane borbe protiv bolesti pčela.   Identifikovani uzročnici stradanja pčela počeli smo organizovanu borbu protiv uzročnika. Po prvi put se primjenjuju i biološke metode.
Plasman meda isključivo u vlastitoj režiji   Udruženje pomaže članovima u plasmanu viškova pčelinjih proizvoda.


NEKAD, NE TAKO DAVNO
 
I SAD
 

 
     
 

Udruženje svojim članovima organizuje i brojna predavanja, malu školu pčelarstva za početnike, posjete sajmovima u drugim mjestima. U prostoriji udruženja vršimo uslužno mljevenje šećera za naše članove (uz naknadu), zamjenu voska za satne osnove, a za topljenje voska iznajmljujemo parni topionik. Pčelari sve više koriste ramove građevnjake, tako da dobijaju i prvoklasni vosak potpuno organskog porjekla, koji se uglavnom koristi "za lijek".

 

Višegrad je postao pčelarski centar kompletne gornjedrindske regije, a aktivnu ulogu ima i u Savezu udruženja pčelara Republike Srpske.

Autor teksta:
Kakuća Dragica, sekretar udruženja


[ vrh strane ]Sajt je urađen uz finansijsku pomoć Ministarstva poljoprivrede,
šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

eXTReMe Tracker