Udruzenje pcelara Visegrad
 > O nama   > Višegradska razglednica   > Pčelarstvo Gornjeg podrinja   > Manifestacije   > Kontakt   > Linkovi   > Galerija
 > Početna strana
 > Kalendar radova
 > Pčelarska iskustva
 > Savjeti za pčelare
 > Medonosno bilje
 > Apiterapija
 > Literatura
 > Ponuda-potražnja
 > Iskustva i inovacije
 > Rojenje
 > Bolesti pčela
 > Prihrana pčela
 > Uzimljavanje pčela
 > Prostor za članove
 > Korisni recepti
 > Zanimljivosti
 > Vijesti
 > Komentari

 


VIŠEGRAD 2010.

5. Međunarodni sajam meda

18.09.2010

Danas je u Višegradu u ljetnoj bašti hotela “Višegrad“, pod pokroviteljstvom Opštine Višegrad, održan 5. Međunarodni sajam meda, pčelarskih proizvoda i opreme. Na ovogodišnjem sajmu osim pčelara iz Višegrada, svoje proizvode su predstavili i pčelari iz Rudog, Bačke Topole, Prijepolja, Užica, Arilja, Čačka, Kosjerića, Priboja, Požege, Novog Sada, a na dva štanda su se predstavili i proizvođaći i prerađivaći ljekobilja i šumskih plodova.

Na drini cuprija

Građanima Višegrada su svoje ručne radove izložile i predstavnice Srpskog sokolskog društva“Soko“ iz Višegrada, te udruženja žena iz Priboja i Prijepolja.

Uz pčelare su u goste našem udruženju stigli i predstavnici pčelarskih udruženja iz Arilja, Prijepolja, Priboja, Goražda i Čajniča.

Ovogodišnji sajam je otvorio Narodni poslanik Skupštine Republike Srpske Goran Lončarević, koji je naglasio značaj pčelarstva u ovom gradu i šire i da ovoj značajnoj grani treba pružiti snažniju podršku, te da je i opština Višegrad formirala podsticajni fond za poljoprivredu koji će moći koristiti i pčelari.

Posebnu atrakciju na ovogodišnjem sajmu predstavljao je nastup članova ritmičke grupe“Pčelice“ dječijeg obdaništa „Neven“ iz Višegrada koji su izveli tačku pod nazivom „Oda pčeli i bumbaru“.

U sklopu sajma, Lejla Biber, magistar pčelarstva iz Sarajeva, predstavila je rezultate svog magistarskog rada na temu “Fizičko-hemijska i senzorska svojstva livadskog meda na području BiH“. Magistarski rad je odbranjen na Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu u Sarajevu prije 3 dana, tako da je ovo bilo praktično njegovo premijerno predstavljanje, koje su pčelari nagradili burnim aplauzom. Pčelare je upoznala i sa procedurom zaštite originalnog porijekla proizvoda i zaštite geografskog porjekla proizvoda i obećala nam pružiti stručnu pomoć u realizaciji tih aktivnosti. Za sve uzorke meda iz Republike Srpske, koji su korišćeni u izradi ovog rada urađeni su i zvanični nalazi analize livadskog meda i dostavljeni u Višegrad, odakle će se dostaviti svim pčelarima koji su dali uzorke. Zajednička je ocjena da je pčelarstvo BiH dobilo još jednog perspektivnog mladog stručnjaka.

Pogledajte slike sa sajma u foto galeriji >>>


[ vrh strane ]Sajt je urađen uz finansijsku pomoć Ministarstva poljoprivrede,
šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

eXTReMe Tracker