Udruzenje pcelara Visegrad
> O намa  > Вишеградска разгледница  > Пчеларство Горњег подрињa  > Mанифестацие  > Kонтакт  > Линкови  > Галерија
 > Почетна страна
 > Календар радова
 > Пчеларска искуства
 > Савјети за пчеларе
 > Медоносно биље
 > Апитерапија
 > Литература
 > Понуда - потражња
 > Искуства и иновације
 > Ројење
 > Болести пчела
 > Прихрана пчела
 > Узимљавање пчела
 > Простор за чланове
 > Корисни рецепти
 > Вијести
 > Коментари

 


ВИШЕГРАД 2012.

7. Међународни сајам меда

Вишеград 05.09.2012.

У сриједу 05. септембра у Вишеграду је одржан седми по реду Међународни сајам меда у организацији Удружења пчелара Вишеград. Укупно је било 28 излагача из Србије, Црне Горе, Републике Српске и Федерације БиХ. Занимљиво је поменути да је на овом сајму по први пут учествовало чак 11 чланова нашег удружења, од којих је 9 пчелара из Вишеграда. Покровитељ сајма је Општина Вишеград, а сајам је отворио начелник општине г. Томислав Поповић.
За културни дио програма побринула су се дјеца из вртића „Невен“, а пчелари су се постарали да дјецу почасте медом. Осим пчелара, грађанима су се на сајму представиле и Микро кредитне организације „Партнер“ и „ЕКИ“, који су посјетиоцима дијелили рекламне материјале.

У оквиру сајма, мр. Спиљак Лејла, са Пољопривредно-прехрамбеног факултета из Сарајева говорила је о специфичностима „вишеградског“ меда, а на основу урађених комплетних анализа 30 узорака са ове регије, које резултате је уједно и презентовала.
Удружење сигурним корацима иде ка зацртаном циљу- заштити географског поријекла вишеградског меда, а ове анализе су само један мањи дио активности које је потребно урадити да би дошли до тог циља.

Успјели смо одржати још једну традицију. И ове године, као и предходних сакупили смо нешто меда и за дјецу са посебним потребама, који ће бити подјељен у сарадњи са Центром за социјални рад. Сајам је био добро посјећен, што се може видјети и на приложеним фотографијама.

За све госте уприличен је заједнички ручак у мотелу Томикс.

ДАН ВИШЕГРАДСКОГ МЕДА

Пчелари Вишеграда, са циљем бољег упознавања грађана са специфичностима меда са подручја ове општине, дана 8. августа, организовали су по први пут манифестацију: „Дан Вишеградског меда“, а на којој су учешће могли узети само пчелари са ове општине.
Своје производе  представило је укупно 10 пчелара, а посјетиоцима је омогућено да дегустирају пчеларске производе.

Ово је била и својеврсна промоција резултата и напретка домаћих пчелара, јер на сајмовима које је удружење до сада организовало, учешће локалних пчелара било је минимално. На прва два- три сајма која смо организовали нико од домаћих пчелара није имао храбрости да стане уз уређене штандове пчелара из Ужица, Ариља, Пријепоља и других крајева. А онда смо полако кренули са једним заједничким штандом, па са два-три, да би сад 10 пчелара понудило читаву лепезу производа, од меда, медне ракије, прополиса, разних мјешавина, тинктура и сл.

По први пут су пчелари из Вишеграда излагали и ван ове општине, на „Илиндан фесту“ у Сокоцу 1. августа.

Погледајте слике са сајма у фотогалерији >>>

 

Извештај са сајма меда 2009. >>>

Извештај са сајма меда 2010. >>>

Извештај са сајма меда 2011. >>>

 

[ врх стране ]

 


Сајт је урађен уз финансијску помоћ Министарства пољопривреде,
шумарства и водопривреде Републике Српске

 

eXTReMe Tracker