Udruzenje pcelara Visegrad
 > O nama   > Višegradska razglednica   > Pčelarstvo Gornjeg podrinja   > Manifestacije   > Kontakt   > Linkovi   > Galerija
 > Početna strana
 > Kalendar radova
 > Pčelarska iskustva
 > Savjeti za pčelare
 > Medonosno bilje
 > Apiterapija
 > Literatura
 > Ponuda-potražnja
 > Iskustva i inovacije
 > Rojenje
 > Bolesti pčela
 > Prihrana pčela
 > Uzimljavanje pčela
 > Prostor za članove
 > Korisni recepti
 > Zanimljivosti
 > Vijesti
 > Komentari

 


SAVJETI ZA PČELARE

Čuvanje rastvora oksalne kiseline

Dr med. Rodoljub Živadinović, apiterapeut, Član Stručnog saveta Srpskog apiterapeutskog društva, www.rodoljub.pcelinjak.com

Subota, 10 Studeni 2007

 
dr med. Rodoljub Živadinović

Svuda se može pročitati da se ne preporučuje čuvanje rastvora oksalne kiseline u šećernom sirupu duže od 6 meseci. Razlog tome leži u činjenici da oksalna kiselina dovodi do razlaganja saharoze, a kao nusprodukt nastaje HMF (hidroksimetilfurfurol), koji je otrovan za pčele.

Na XXXVII Kongresu Apimondije u Durban-u (Južnoafrička republika) Roberto Piro iz Italije je izvestio o istraživanju ovog problema. Pomešali su 100 g oksalne kiseline, 1 kg šećera i 1 litar vode. Uzorke su čuvali 16 meseci na temperaturama od -20 °C, +4 °C i na sobnoj temperaturi (na svetlu i u tami).

Tokom celog perioda, pH vrednost je bila jednaka (0-1). Boja rastvora se izmenila kod čuvanja na sobnoj temperaturi. Minimalna količina HMF-a je nađena kod uzorka držanog u zamrzivaču na -20 °C, i iznosila je kao i na startu, 4,2 mg/kg. Kod rastvora držanog na +4 °C, HMF je porastao na 50,6 mg/kg, a kod onog držanog na sobnoj temperaturi, već kroz 15 dana iznosio je 100 mg/kg, kroz 2 meseca 500 mg/kg, a kroz 6 meseci čak 1.000 mg/kg. Posle 16 meseci, rastvor držan u mraku na sobnoj temperaturi je sadržavao 1945 mg/kg, a na svetlu 2107 mg/kg. Utvrđeno je da već pri vrednosti od 150 mg/kg HMF-a u hrani, dolazi do povećanog uginuća pčela. Zaključak je da rastvor oksalne kiseline treba koristiti svež, a ako ga već čuvamo, to treba činiti u frižideru (+4 °C).

Slično istraživanje su sproveli Stefan Bogdanov, Verena Kilchenmann, Jean-Daniel Charriere i Anton Imdorf (2001) u Institutu za pčelarstvo u Liebefeld-u u Švajcarskoj. Oni su rastvorili 60 g oksalne kiseline u jednom litru šećernog sirupa (1:1) i čuvali ga pod istim uslovima kao i u prethodnom eksperimentu. Jedino su dodali čuvanje rastvora na temperaturi do +15°C, u mraku. Istraživanje je trajalo 57 nedelja.
Utvrdili su da je oksalna kiselina tokom ovog perioda ostala stabilna. Čuvanje na sobnoj temperaturi dovodi do visokog porasta HMF-a u rastvoru. Produkcija HMF-a naglo pada ako se rastvor čuva na temperaturi ne većoj od +15°C. Čuvanje u frižideru na +4 °C može se smatrati idealnim, jer skoro da se nije stvarao HMF (pogledajte grafikon).

Zaključak je da je najbolje rastvor primeniti odmah po pripremi. Ako moramo da ga čuvamo, temperatura frižidera od +4 °C je idealna. Rastvor se može čuvati i na temperaturi ne većoj od +15 °C, a da ne izazove štetne efekte po pčele.


[ vrh strane ]Sajt je urađen uz finansijsku pomoć Ministarstva poljoprivrede,
šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

eXTReMe Tracker