Udruzenje pcelara Visegrad
> O намa  > Вишеградска разгледница  > Пчеларство Горњег подрињa  > Mанифестацие  > Kонтакт  > Линкови  > Галерија
 > Почетна страна
 > Календар радова
 > Пчеларска искуства
 > Савјети за пчеларе
 > Медоносно биље
 > Апитерапија
 > Литература
 > Понуда - потражња
 > Искуства и иновације
 > Ројење
 > Болести пчела
 > Прихрана пчела
 > Узимљавање пчела
 > Простор за чланове
 > Корисни рецепти
 > Вијести
 > Коментари

 


ВИЈЕСТИ


Вишеград 05.11.2013. године

ИСТОРИЈСКИ СКУП У БАЊА ЛУЦИ

Протеклог викенда Бања Лука је била пчеларска пријестоница Балкана, а захваљујући темама које су обрађене и питањима које је овај скуп покренуо он ће сигурно имати Европски, ако не и свјетски значај. Прво научно-стручно савјетовање пчелара Републике Српске, које је 02. и 03. 11. ове године одржано у концертној дворани Банског двора у Бања Луци, окупило је еминентне стручњаке и научнике који су заједно са пчеларима покушали да препознају проблеме са којима се савремено пчеларство сусреће, те да дефинишу конфликтне ситуације у савременом пчеларству, као и начине за превазилажење неких проблема који се постављају пред пчеларе у наредном периоду. Модератори скупа били су предсједник скупштине савеза г. Обрад Нинковић, др. Виолета Сантрач са пољопривредног института „Др. Васо Бутозан“ из Бања Луке и мр. Горан Мирјанић са Пољопривредног факултета из Бања Луке.

[ кликните слике за увећање ]  

Скупу  се први обратио представник града Бања Лука, а помоћник министра пољопривреде шумарства и водопривреде,г. Зоран Ковачевић је званично отворио ово савјетовање. Послије поздравног обраћања предсједника Савеза удружења пчелара републике Српске г. Максимовића, скуп је поздравио предсједник Апимондије г. Gilles Ratia из Француске, који је посјетиоцима презентовао „Актуелну ситуацију у свјетском пчеларству, захтјеве тржишта,стандарде квалитета, изазове и могућности“. Велики акценат је стављен на опасности од ширења ГМО производње у пољопривреди и штетног утицаја нових генерација пестицида и хербицида на пчеле.

Одмах послије тога, др. Antonio Nanetti из Италије одржао је врло интересантно предавање о контроли варое и третману оксалном киселином. За већину присутних многи изнесени подаци о концентрацији оксалне киселине у раствору (100 гр на 1 литар воде и 1 кг шећера- укупно око 1,6-1,7 литара, што је за око 2 пута више од досадашње примјене на овим просторима) и начину примјене и у вријеме љета су били новост.

[ кликните слике за увећање ]  

За вријеме паузе, гости су у холу могли да конзумирају мед и домаћу ракију из разних крајева  Српске, а након паузе др. Claudia Garrido из Њемачке је одржала изузетну презентацију о врло компликованом односу Апикултуре и пољопривреде. Из њеног излагања остао ми је посебно упечатљив израз који сам први пут чуо: „зелена пустиња“, који говори о застрашујућим и за пчеле погубним методама и новим приступима у пољопривредној производњи, тако да после њеног предавања свима постаје кристално јасно зашту у САД-у и Европи нестају колоније пчела.

Присутнима су се представили и цјењени гости, предсједник Чебеларске звезе Словеније г. Боштјан Ноч, предсједник Савеза пчеларских организација Србије г. Родољуб Живадиновић, предсједник друштва пчелара Унско Санског кантона г. Сулејман Алијагић, а били су и предствници пчелара западне Херцеговине са предсједником савеза пчелара  Кадуља г. Здравком Коњеводом, пчелари Зенице, те бројни пчелари из свих крајева Републике Српске.
Пчеларе Вишеграда на овом скупу представљало је укупно 5 пчелара од којих су биле и двије жене, а у Бања Луку су стигли захваљујући значајној помоћи Општине Вишеград и њеног начелника г. Славише Мишковића, који су платили трошкове пута и смјештаја за своје представнике.

[ кликните слике за увећање ]  

У поподневним сатима одржан је округли сто на теме:

  1. Конфликтне ситуације у савременом пчеларству, како даље,
  2. Перспективе пчеларства РС и БиХ,
  3. Како мотивисати будућег пчелара.

Округли сто, којим су моделирали помоћник министра ПШВ РС г. Зоран Ковачевић, др. Виолета Сантрач из института „др. Васо Бутозан, др.сци.  Златко Томљановић из Загреба и г. Gilles Ratia из Француске, препознао је многе проблеме савременог пчеларства, од којих ћу набројати само неке: неуређеност тржишта средствима за заштиту пчела, храном за пчеле и сатним основама, као и непостојање стандарда за храну за пчеле и сатне основе, како код нас, а према дискусијама г. Ноча из Словеније тако и у земљама ЕУ и САД,  што представља велики проблем савременог пчеларства јер има директан утицај на квалитету пчелињих производа. ГМО производња је посебна прича, која би тражила много ширу и обимнију студију, анализу и дискусију.  Због свега овога потпуно слободно могу рећи да је овај скуп покренуо нека значајна не само регионална, него и Европска па и светска питања, што му даје још већи значај.

[ кликните слике за увећање ]  

Други дан овог значајног скупа почео је излагањем г. Франца Шљивица из Словеније на тему Пчеларски туризам, које је привукло велику пажњу присутних због нових могућности које отвара пчеларима. Тај дан придружили су нам се и представници пчелара и научни радници из Македоније, а професор др. Александар Узунов презентовао нам је „Савремени приступ производњи матица“ са посебним освртом на селекцијске методе. Буран аплауз изазвао је самом најавом своје презентације кад је рекао да ће говорити македонско-словенско-српско- хратско-црногорско-босанским језиком.

[ кликните слике за увећање ]  

Др. Виолета Сантрач представила је значајне резултате свог рада на здравственој заштити пчела и „Шта смо то урадили до сада и шта још треба урадити да се задовоље захтјеви квалитетне заштите пчела“. Посебно је нагласила слабу сарадњу пчелара и пчеларских удружења на прикупљању података за пројекат „Колос“, гдје су посебно похваљена удружења из Вишеграда и Приједора.

После паузе за кафу мр. Горан Мирјанић  представио је свој рад на тему „Органско пчеларење“, а проф. Др. Небојша Недић је присутне упознао о методама рада за постизање високих приноса у пчеларству.
Након сумирања закључака оба дана, затворен је овај врло значајан скуп, сигурно највећи до сада у БиХ од рата до данас.

[ кликните слике за увећање ]

Мој критички осврт би био једино на то да је  за оволико интересантних тема било премало 2 дана да се све довољно квалитетно елаборирају, али је од посебног значаја да су та горућа питања препозната и покренута, а спој науке и праксе ће на крају сигурно донијети резултате. Други недостатак овог скупа је недовољна медијска промоција, јер и поред мноштва новинарских и сниматељских екипа, данас у електронским и писаним медијима готово и да нема информација о овом  значајном скупу, што ме доводи у многе недоумице. Треба имати у виду да се око пчела и пчеларства преламају многи интереси, а утицај фармацеутских и других лобија је огроман.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 

Вишеград 28.04.2013. године

ПЧЕЛАРИ ВИШЕГРАДА У ПОСЈЕТИ АРИЉУ

Друшво пчелара „Саво Поповић“ из Ариља сваке године на Цвјетну недељу организује ДАНЕ ПЧЕЛАРСТВА и своју славу Цвјети. Ово је временом прерасло у централну прославу пчелара Златиборског округа, коју посјети хиљаде људи из цијеле Србије, Црне Горе, Репубиле Српске и шире. Самим тим спада у највеће манифестације пчелара у Србији. Вишеградски пчелари већ годинама имају плодну сарадњу  са овим успјешним удружењем из драге нам Србије, а сваке године поједини пчелари из Ариља посјећују и сајам у Вишеграду.

[ кликните слике за увећање ]  

[ кликните слике за увећање ]  

На позив пчелара Ариља, ове године је осам представника нашег удружења са два возила посјетило Ариље. Централна манифестација уз богат културно забавни програм одржана је испред цркве Цркве Св. Ахилија, задужбини краља Драгутина из 13. вијека, која је својеврсни симбол овог града. Епископ Ахилије из Ларисе (Грчка), био је ватрени борац против аријанске јереси и учесник првог Васељенског сабора у Никеји 325. године. По том светитељу из Грчке је град и добио име. Ту су сви гости услужени кафом и пићем. У централној градској улици био је велики број продајних штандова произвођача пчеларске опреме, пчелињих производа, али и других пољопривредних производа. Цијели град је по живости био налик на кошницу. Ту смо срели пчеларе из Сокоца, Рудог, Прибоја, Берана, Купинова, Новог Сада, Крагујевца..... Требало би нам много простора да их све набројимо, ал посебно су бројни били пчелари из Нове Вароши који годинама његују братску сарадњу са пчеларима Ариља.

[ кликните слике за увећање ]  

[ кликните слике за увећање ]  

У 3 сата у малој сали ресторана Дечани на магистралном путу организован је ручак за све званице. Посебно смо се изненадили кад смо ушли у „малу“ салу и видјели постављене столове у редовима за око 400 званица, који су сви били попуњени до задњег мјеста па је прокоментарисао „колика ли је тек та велика сала“. Госте је поздравио предсједник општине (нисам му упамтио име), који је свим присутним пожелио добродошлицу и пчеларима честитао овај њихов празник.
Сви учесници су уз звуке музике услужени познатим Српским специјалитетима примјереним овим дамима часног поста, а затим смо пуни предивних утисака кренули назад. Овом приликом желим се још једном захвалити домаћинима на срдачном дочеку и изванредној организацији уз жељу да се срећемо још дуго година у братској љубави и међусобном поштовању.

[ кликните слике за увећање ]  

[ кликните слике за увећање ]  


:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 

Вишеград 21.04.2013. године

Пчелари Лопара и Угљевика у посјети Вишеграду

Пчелари Вишеграда данас су угостили колеге пчеларе из Лопара и Угљевика који су организовано аутобусом дошли у посјету Вишеграду. У Рогатици су им се придружили предсједник удружења пчелара „Сат“ из Рогатице г. Милија Малишић и још један колега пчелар, који су посјетиоцима показали пут преко Сјемећа, тј стари пут Рогатица Вишеград. Овај сусрет договорен је на последњој скупштини савеза са г. Марком Јовићем из Лопара.

[ кликните слике за увећање ]  

Неки од гостију су изразили жељу да у Вишеграду присуствују Светој литургији и обаве причешће, а за то смо планирали прелијеп манастир Светог Саве на Горњој Лијесци. На жалост стигли су тек по завршетку литургије, тако да су ту жељу морали оставити за неку другу прилику. 
Ипак отац Симеон, као сваки добри домаћин,у манастирском конаку обезбједио је послужење, тако да смо ту обавили доручак, попили по пиће и кафу, а гостима је показана и радионица за машински вез која ради у склопу овог манастира.

Гости су затим обишли чувену „На Дрини ћуприју“, „Андрић град“ који се гради на ушћу Рзава у Дрину, а онда се упутили према Добруну. Изнад „Кустур поља“ посјетили су пчелињак Сарић Божидара, гдје су дегустирали „Вишеградски мед“ и медовачу, а потом су посјетили манастир Добрун и Дражевину. У манастиру Добрун госте је примио отац Михаило, ту је одржана бесједа о историји овог манастира, а обишли смо и Карађорђев музеј.

[ кликните слике за увећање ]  

На мјесту заробљавања ђенерала Драгољуба Драже Михаиловића обишли смо његов споменик, помен цркву посвећену Св. Николају, његовој Крсној слави, те споменике његовим пратиоцима који су ликвидирани на мјесту заробљавања. Бесједу о трагичној судбини народа овог краја, који је скупо платио саму чињеницу да је он заробљен баш на овом мјесту одржао је монах Серафим, који је узгред речено недавно промовисао своју нову књигу под насловом „Макарије“, која описује последње дане Добруна пред улазак Турака у овај крај (15. вијек). Овај изузетан бесједник одржао је и надахнуту бесједу о пчели, као величанственом дјелу Господњем. У повратку обишли смо и пчелињак Ракић Миленка у Вардишту.

[ кликните слике за увећање ]  

Послије ручка у Вишеграду, гости су пуни утисака (надамо се добрих) кренули кући. Заједничка је констатација да Вишеград  има идеалне услове за развој пчеларског туризма, на чему ће се у наредном периоду сигурно много радити.

[ кликните слике за увећање ]  

Госте су цијели дан пратили и били им на услузи Какућа Драгица, секретар удружења, чланови управног одбора Сарић Божидар и Какућа Божо те истакнути пчелари Пецикоза Обрад и Ракић Миленко.

 

Какућа Божо

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Вишеград 03.03.2013. године

ОДРЖАНА РЕДОВНА ГОДИШЊА СКУПШТИНА

Данас је у средњој школи „Иво Андрић“ у Вишеграду одржана редовна годишња скупштина удружења пчелара.  Ово је уједно била и изборна скупштина, јер је досадашњем руководству истекао четворогодишњи мандат.

Годишњи извјештај, као и финансијски извјештај, послије краће дискусије усвојени су једногласно. Донесена је одлука да се уђе у процедуру допуне статута, како би се статутом предвидило оснивање и надзорног одбора.

За предсједника удружења поново је изабран досадашњи предсједник Тасић Радоје, а за предсједника скупштине изабран је Тадић Милош. У наредном мандату управни одбор ће имати следеће чланове: Сарић Божидар, Какућа Божо, Трифковић Дарко и Капетановић Омер.
На скупштини је изабран и уређивачки одбор за сајт, јер у досадашњем периоду није редовно ажуриран. Тим чине: Зоран Каностревац, Дарко Трифковић, Ибрахим Кадрић, Радоје Тасић и Божо Какућа.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Вишеград 26.02.2013. године.

ЗВАНИЧНА ДЕЛЕГАЦИЈА ИФАД-а У ПОСЈЕТИ ГОРЊЕМ ПОДРИЊУ

У програму посјете Босни и Херцеговини, званична делегација Међународног фонда за пољопривредни развој са сједиштем у Риму јучер је посјетила неколико општина горње-дринске регије. После посјете Фочи у Вишеград су стигли око 17 часова. Прво су обишли пословни простор Удружења пчелара Вишеград из Вишеграда, а затим је у етно ресторану „Круна“ одржан заједнички радни састанак са представницима удружења пчелара и удружења воћара овог града. Састанку су испред општине присуствовали и шеф кабинета начелника општине Вишеград господин Неђо Савић и пољопривредни инспектор Јовановић Марица, те представници Министарства пољопривреде шумарства и водопривреде Републике Српске предвођени господином Драганом Вучковићем a а испред Савеза удружења пчелара састанку је присуствовао и предсједник г. Радивоје Максимовић.

Представници удружења пчелара су припремили краћу презентацију о досадашњем раду и постигнутим резултатима, као и плановима за наредни период, а свој рад су представили и представници Удружења воћара, које на овој општини дјелује тек двије године.

Гости нису крили задовољство степеном организовања пчеларског удружења, постигнутим резултатима, а и планираним активностима.
По завршетку састанка гостима смо као прави домаћини показали знаменитости овог града, на Дрини ћуприју и Андрићград, а ноћ су провели у познатој љековитој бањи „Вилина влас“. Јутрос су уважени гости посјетили Рудо, чиме су завршили посјету овој регији.

[ кликните слике за увећање ]  

 

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

ПРОМОТИВНИ ФИЛМ О ПЧЕЛАРСТВУ СРПСКЕ

На свјетском конгресу Апимондије који је у септембру ове године одржан у Буенос Аиресу, Аргентина, Савез удружења пчелара Република Српска представљала су два представника , предсједник Савеза г. Радивоје Максимовић и мр. Виолета Сантрач из институте “Васо Бутозан” из Бања Луке.
Учесницима је приказан дванаестоминутни филм о пчеларству Републике Српске, и раду Савеза. Аутор овог дванаестоминутног филма је Небојша Колак, новинар из Требиња, који има богато искуство са овим видом журналистичког израза. Успјешно ради за више телевизијских кућа и, по свим процјенама, и овај посао је обавио беспријекорно. Филм је рађен у двије верзије, на српском и на енглеском језику и обе се могу погледати на Yоу Тубе на адреси:

САВЕЗ УДРУЖЕНЈА ПЧЕЛАРА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

http://www.youtube.com/watch?v=6b0u5vvE3hs  (верзија на српском) или

Association of Serbian Republic Beekeepers: http://www.youtube.com/watch?v=DqblOJwLqyc&feature=related (енглеска везија).

Какућа Божо

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Вишеград 05.08.2011.

[ кликните слику за увећање ]
Директно са камиона

Данас је члановима Удрружења пчелара "Вишеград" подјељено двије погаче по пчелинјем друштву, што је укупно 4000 погача. Средства за набавку погача у износу од 11.172 КМ су донирана од стране Општине Вишеград у оквирз редовних подстицаја за развој пољопривреде.

Прве погаче додјелио је начелник Општине г. Томислав Поповић, који је том приликом похвалио и рад овог удружења.

Драгица Какућа

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

ОДРЖАНА РЕДОВНА ГОДИШЊА СКУПШТИНА 

Ћетковић Милоје

Дана 30. априла у просторијама Средње школе у Вишеграду одржана је редовна годишња скупштина удружења пчелара Вишеград у Вишеграду. Послије краће дискусије извјештај о раду и финансијски извјештај усвојени су једногласно. Чланови су упознати са усвојеним подстицајима за ову годину од стране Општине Вишеград, тако да је у складу са тим и план за 2011. годину усвојен једногласно.

Из извјештаја издвајамо само неке интересантне дијелове. У прошлој години у склопу редовног програма обуке, члановима су обезбјеђена укупно 3 предавања и то:

„Апитерапија“, предавач др. Родољуб Живадиновић, актуелни председник СПОС-а,
„Технике пчеларења“, мр. Горан Мирјанић, Пољопривредни факултет Бања Лука,
„ Заштита оригиналног поријекла производа“, мр. Бибер Лејла (сада Шпиљак) са Пољопривредно прехрамбеног факултета у Сарајеву, која је пчеларима представила и резултате свог обимног истраживања на тему „Физичко хемијска и сензорна својства ливадског меда у БиХ“.

Наши пчелари посјетили су и сајам у Пријепољу (2 члана), у сарадњи са пчеларима из Горажда 8 пчелара (4 наша члана) посјетило је 2. Државни сајам пчеларства у Београду и 2 члана су учествовала у студијској посјети Словенији у организацији Савеза.
Удужење је цијеле године активно проводило активности на лоцирању жаришта пчелињих болести и предузимало мјере са надлежним органима.

Организовали смо и 5. по реду сајам меда у нашем граду , који је и овај пут био међународни, јер су укупно 23 излагача били из Пријепоља, Прибоја, Бачке Тополе, Косјерића, Новог Сада, Чачка, Ариља, Пожеге, Ужица, Рудог и Вишеграда.

Нашим члановима обезбједили смо:
-896 погача, по двије по друштву за све који нису остварили подстицаје од Министарства, плаћено из средстава удружења,
- Саднице медоносног багрема,
- За 28 пчелара 1168 погача, донација Општине Вишеград,
- За 22 пчелара новчане подстицаје укупно 4522,00 КМ, подстицаји Општине Вишеград (1330 кошница по 3,40 КМ),
- Од Министарства пољопривреде шумарства и водопривреде исплаћени постицаји укупно 15.569,40 КМ.

СТРУКТУРА ФИНАНСИРАЊА УДРУЖЕЊА У 2010. години

У претходном графикону први стубац предстаља приходе удружења остварене од програмских активности (властити приходи), други стубац приходе од донација које су уплаћене на рачун удружења, трећи стубац приходе од чланарине, а видљиво је да су бенефиције које су чланови остварили уз помоћ удружења (уплаћене директно члановима или подијељене у погачама) знатно премашиле укупне приходе удружења.

Од планова за наредну годину вриједно је напоменути да је са Општином Вишеград остварена плодна сарадња и у подстицајне мјере и ове године уврштени су пчелари. За све чланове обезбједит ће се по двије погаче за пчеле, за све који се одлуче за набавку приколица за превоз пчела Општина ће учествовати са 30% цијене, а планирана су средства за сајам и посјете другим сајмовима, као и за намирење дијела штета у случају страдања или угинућа.

Још да напоменем да је послије скупштине г. Ћетковић Милоје, угледни пчелар и члан нашег удружења, одржао стручно предавање на тему „ Специфичности пчеларења у Горњедринској регији“ и тему „Узроци зимских губитака пчела“.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Коначно и подстицаји од општине

У Вишеграду посљедњи дан 2010 године пољопривредни произвођачи овог града добили су прави новогодишњи поклон. По први пут су се у буџету општине нашла и средства за подршку пољопривредним произвођачима, као системска подршка у виду подстицаја, за које су могли конкурисати сви пољопривредни произвођачи по унапрјед утврђеним критеријумима. Из Буџета је за ову намјену издвојено укупно 150.000 КМ, а право на подстицаје је остварило укупно 56 пољопривредних произвођача, од чега је чак 22 пчелара.

Сви пчелари са ове општине који имају 40 и више пчелињих друштава добили су по 3,40 КМ по друштву, што за 1330 кошница износи 4522,00 КМ, а пчелари са мањим бројем друштава раније су добили по двије погаче по друштву. У малој сали Дома културе начелник Општине Вишеград Томислав Поповић потписао је уговоре са сваким корисником појединачно, чиме су ова средства постала оперативна.
.
СВИМ ПЧЕЛАРИМА ЖЕЛИМО СРЕТНУ, УСПЈЕШНУ И МЕДНУ 2011. ГОДИНУ

Вишеград 02.01.2011. године Какућа Драгица

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Вриједна донација Вишеградским пчеларима

Чланови удружења пчелара Вишеград који нису остварили подстицаје од Владе Републике Српске, 28.09.2010. године су добили вриједну помоћ од општине Вишеград. За укупно 28 пчелара општина је обезбједила укупно 1168 погача, тј. по двије погаче по пчелињем друштву.

Подјели су присуствовали начелник општине г. Томислав Поповић и посланик у Скупштини РС г. Горан Лончаревић, који нису штедили ријечи хвале нашем удружењу.

Предсједник удружења Радоје Тасић у име пчелара захвалио се општини на овој помоћи, која је посебно значајна због изузетно тешких временских прилика ове године.

Божо Какућа

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

САЈАМ 18. СЕПТЕМБРА 2010. године

Пети по реду Међународни сајам меда и пчеларске опреме одржат ће се у Вишеграду 18. септембра у башти хотела "Поларис" која се налази непосредно уз познати стари мост "На Дрини Ћуприја".

Сви које желе да узму учешћа на овој манифестацији треба да се пријаве најкасније до 15. септембра ради организације штандова.

Пријаве се врше на:

  • Тел/Факс + 387 58 630 350,
  • Мобилни + 387 65 263 535 или на
  • Имејл: medvgd@teol.net

Котизација за све излагаче пчеларе је 15 КМ + 1 кг меда (који се традиционално донира у добротворне сврхе), а за фирме и Микро кредитне организације је 100 KM.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Вишеград 17.01.2010. год. 

Подјела садница багрема

Сарадња Удружења пчелара и Шумског газдинства „Панос“ Вишеград довела је до још једне подјеле садница багрема нашим члановима. Наиме, пред сам крај 2009. године, подјељено је 1500 садница медоносног багрема, које су наши чланови засадили у близини својих пчелињака. Надамо се да ће овим активностима бити повећани приноси меда у наредном периоду.

 

Донирање погача за прихрану пчела

Упоравни одбор Удружења на посљедњој сједници одржаној 19.12.2009. године донио је одлуку да се за све чланове који нису остварили право на подстицаје Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске додјеле по двије погаче за прихрану пчела по пчелињем друштву и то без накнаде. Укупно је подјељено 896 килограма, а средства је обезбједило уружење из властитих прихода. Подјела је извршена 05.01.2010.године.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

САЈАМ 16. СЕПТЕМБРА 2009. године

Четврти по реду Међународни сајам пчеларства и пчеларске опреме који се већ традиционално одржава у Вишеграду ове године је заказан за 16. септембар у башти Хотела Вишеград, у непосредној близини "На Дрини ћуприје". Позивамо све заинтересоване пчеларе, пчеларске фирме, МКО, грађане, као и остале заинтересоване да на вријеме пријаве учешће ради обезбјеђења штандова и планирања других активности. У склопу Сајма одржат ће се и стручно предавање.

Котизација за учешће је :

  • за пчеларе је 10,00 КМ + 1 кг меда,
  • за МКО и остале је 100,00 КМ

Пријаве се примају на тел/факс: +387 58 630 350, Моб: + 387 65 263 535 или Е-маил medvgd@teol.neт , до 10. септембра 2009. године.

Добро нам дошли!

 

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

АРХИВА

Недеља 15.06.2008. године
Подјела бесплатних етикета члановима

У недељу 15. јуна почела је подјела етикета за мед члановима нашег удружења. Сви чланови који су уредно измирили чланарину имају право на 100 бесплатних самољепљивих етикета за мед, паковање од једног килограма, са јединственим дизајном и бар кодом. Удружење је за почетак уплатило 99 бројева у јединственом међународном систему кодирања производа, у чемо смо сигурно међу првим удружењима које се одлучило на овај корак. Средства за бар код омогућио нам је Савез удружења пчелара Републике Српске.

Уз промоцију јединствене етикете зa "Вишеградски мед" и почетак подјеле етикета члановима, удружење је организовало и предавање на тему:" Фактори који утичу на страдање пчела- како их елиминисати". Предавање је одржала мр. Бехија Дукић, са Ветеринарског факултета у Сарајеву, која иначе ради на дијагностици пчелињих болести.

 :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Четвртак 28.02.2008. године
Подјела 250 садница медоносног багрема

Удружење пчелара "Вишеград" у Вишеграду данас је својим члановима подјелило 250 садница медоносног багрема, које су удружењу донирале  Српске шуме, Шумско газдинство "Панос" Вишеград. Пчелари ће саднице засадити на својим имањима и у њиховој непосредној близини, што ће у наредном периоду знатно поправити пчелињу пашу на подручју ове општине. Удружење је прије три године дало на кориштење неким својим члановима пчеларске ваге, тако да се од тада редовно прати и биљежи интензитет лучења нектара медоносног биља кроз мјерења уноса у кошнице. Већ сада располажемо конкретним показатељима који нас упућују на неопходност садње медоносног биља на подручју наше Општине, тако да је ова акција сигурно прва у низу сличних које нас тек очекују. Ове активности су изузетно значајне и због великих штета које је овај крај имао због великих шумских пожара.

Какућа Драгица
секретар удружења

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

19.децембар.2007. године
Пчелари великог срца

 
[ кликните слику за већи приказ ]
Донација дјеци са посебним потребама

Секретар удружења Какућа Драгица, данас је у канцеларији удружења Центру за социјални рад у Вишеграду предала 21 кг багремовог меда намјењених дјеци са посебним потребама у овом граду. Мед су донирали пчелари великог срца, чланови нашег удружења Борика и Милоје Ћетковић. Испред Центра за социјални рад, дар је преузела Биљана Жерајић, радница тог центра.

Посебно нас радује што смо овај дар предали на празник Светог Николе чудотворца када се иначе, по обичају дарује дијеци. Ово је само једна у низу сличних донација наших пчелара корисницима овог центра.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

15. децембар 2007. године
Редовна изборна скупштина удружења

Пошто је истекао мандат актуелном предсједнику скупштине удружења, као и неким члановима управног одбора, у суботу 15. децембра 2007. године за новог предсједника скупштине изабран је Митар Пејовић, пчелар из села Бјеговићи код Вишеграда, иначе настањен у Вишеграду.

Скупштина је прихватањем извјештаја подржала досадашње активности управног одбора и донијела одлуку да управни одбор настави са радом у непромјењеном саставу.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

13. децембра 2007. год.
Вриједна донација УСАИД-ЛАМП-а

У сриједу 13.децембра 2007. године, у канцеларији нашег удружења, стручњаци америчке организације УСАИД-ЛАМП инсталирали су нови софтвер за вођење свих пчеларских евиденција. Овај програм омогућава вођење појединачних картона за сваког пчелара са свим подацима, затим података о кошницама, болестима, производњи и многим другим подацима. На наш захтјев, програм је бесплатно дорађен новим садржајима који нису били предвиђени у изворној варијанти, тако да сада једноставним избором разних опција, добијамо сумиране податке за цијело удружење, уз могућности избора разних варијанти. Довољно је да дате наредбу и аутоматски Вам се уради списак свих који имају 20 и више кошница, списак оних који имају испод 10 и сл. Ако Вас интересује производња меда по годинама, то можете добити за сваког пчелара појединачно, али и за удружење укупно, могућност представљања података у графичком облику (разни дијаграми и сл.)

Учесталост појављивања неке од болести у дужем року појединачно за сваки пчелињак, а и сумарно за удружење, добијате једноставним избором опције.
Сви подаци организовани су тако да се могу водити јединствено за више регија, више удружења у оквиру регија, тако да софтвер задовољава критеријуме за вођење евиденција на нивоу цијеле Републике Српске. Исти софтвер добио је и Савез удружења пчелара Републике Српске, као и неки кантонални савези у Федерацији БиХ.

Међусобним увезивањем, можемо имати доступност података за цијелу БиХ, што је један врло значајан корак и ка достизању европских стандарда у пчеларској производњи. Овај програм, његово инсталирање и обука у његовом коришћењу, дар су нашим пчеларима од ове престижне међународне организације, а нама остаје да им се срдачно захвалимо и оправдамо поклоњено повјерење још већим успјесима у наредном периоду.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

12.октобра 2007. године
Одобрен пројекат:

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, одобрило је удружењу пчелара "Вишеград" из Вишеграда развојни пројекат вриједан 5000 КМ. Овим пројектом наше удружење је добило подршку одржавању Другог међународног сајма меда у Вишеграду, израду етикета за "Вишеградски мед", израду властите Wеб презентације, као и набавку новог рачунара.

Овај пројекат је јако значајан првенствено због тога, што је први добијен од ресорног министарства иако смо се и раније обраћали. Надамо се да ће он значити нову еру у сарадњи министарства са удружењима у Републици Српској и дати подстицај развоју пчеларства, како у Вишеграду, тако и у цијелој регији и РС.

[ врх стране ]Сајт је урађен уз финансијску помоћ Министарства пољопривреде,
шумарства и водопривреде Републике Српске

 

eXTReMe Tracker