Udruzenje pcelara Visegrad
 > O nama   > Višegradska razglednica   > Pčelarstvo Gornjeg podrinja   > Manifestacije   > Kontakt   > Linkovi   > Galerija
 > Početna strana
 > Kalendar radova
 > Pčelarska iskustva
 > Savjeti za pčelare
 > Medonosno bilje
 > Apiterapija
 > Literatura
 > Ponuda-potražnja
 > Iskustva i inovacije
 > Rojenje
 > Bolesti pčela
 > Prihrana pčela
 > Uzimljavanje pčela
 > Prostor za članove
 > Korisni recepti
 > Zanimljivosti
 > Vijesti
 > Komentari

 


VIJESTI

Višegrad 05.11.2013. godine

ISTORIJSKI SKUP U BANjA LUCI

Proteklog vikenda Banja Luka je bila pčelarska prijestonica Balkana, a zahvaljujući temama koje su obrađene i pitanjima koje je ovaj skup pokrenuo on će sigurno imati Evropski, ako ne i svjetski značaj. Prvo naučno-stručno savjetovanje pčelara Republike Srpske, koje je 02. i 03. 11. ove godine održano u koncertnoj dvorani Banskog dvora u Banja Luci, okupilo je eminentne stručnjake i naučnike koji su zajedno sa pčelarima pokušali da prepoznaju probleme sa kojima se savremeno pčelarstvo susreće, te da definišu konfliktne situacije u savremenom pčelarstvu, kao i načine za prevazilaženje nekih problema koji se postavljaju pred pčelare u narednom periodu. Moderatori skupa bili su predsjednik skupštine saveza g. Obrad Ninković, dr. Violeta Santrač sa poljoprivrednog instituta „Dr. Vaso Butozan“ iz Banja Luke i mr. Goran Mirjanić sa Poljoprivrednog fakulteta iz Banja Luke. 

[ kliknite slike za uvećanje ]  

Skupu se prvi obratio predstavnik grada Banja Luka, a pomoćnik ministra poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede,g. Zoran Kovačević je zvanično otvorio ovo savjetovanje. Poslije pozdravnog obraćanja predsjednika Saveza udruženja pčelara republike Srpske g. Maksimovića, skup je pozdravio predsjednik Apimondije g. Gilles Ratia iz Francuske, koji je posjetiocima prezentovao „Aktuelnu situaciju u svjetskom pčelarstvu, zahtjeve tržišta,standarde kvaliteta, izazove i mogućnosti“. Veliki akcenat je stavljen na opasnosti od širenja GMO proizvodnje u poljoprivredi i štetnog uticaja novih generacija pesticida i herbicida na pčele.

Odmah poslije toga, dr. Antonio Nanetti iz Italije održao je vrlo interesantno predavanje o kontroli varoe i tretmanu oksalnom kiselinom. Za većinu prisutnih mnogi izneseni podaci o koncentraciji oksalne kiseline u rastvoru (100 gr na 1 litar vode i 1 kg šećera- ukupno oko 1,6-1,7 litara, što je za oko 2 puta više od dosadašnje primjene na ovim prostorima) i načinu primjene i u vrijeme ljeta su bili novost.

[ kliknite slike za uvećanje ]  

Za vrijeme pauze, gosti su u holu mogli da konzumiraju med i domaću rakiju iz raznih krajeva Srpske, a nakon pauze dr. Claudia Garrido iz Njemačke je održala izuzetnu prezentaciju o vrlo komplikovanom odnosu Apikulture i poljoprivrede. Iz njenog izlaganja ostao mi je posebno upečatljiv izraz koji sam prvi put čuo: „zelena pustinja“, koji govori o zastrašujućim i za pčele pogubnim metodama i novim pristupima u poljoprivrednoj proizvodnji, tako da posle njenog predavanja svima postaje kristalno jasno zaštu u SAD-u i Evropi nestaju kolonije pčela.

Prisutnima su se predstavili i cjenjeni gosti, predsjednik Čebelarske zveze Slovenije g. Boštjan Noč, predsjednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije g. Rodoljub Živadinović, predsjednik društva pčelara Unsko Sanskog kantona g. Sulejman Alijagić, a bili su i predstvnici pčelara zapadne Hercegovine sa predsjednikom saveza pčelara Kadulja g. Zdravkom Konjevodom, pčelari Zenice, te brojni pčelari iz svih krajeva Republike Srpske.

Pčelare Višegrada na ovom skupu predstavljalo je ukupno 5 pčelara od kojih su bile i dvije žene, a u Banja Luku su stigli zahvaljujući značajnoj pomoći Opštine Višegrad i njenog načelnika g. Slaviše Miškovića, koji su platili troškove puta i smještaja za svoje predstavnike.

[ kliknite slike za uvećanje ]  

U popodnevnim satima održan je okrugli sto na teme: 

  1. Konfliktne situacije u savremenom pčelarstvu, kako dalje,
  2. Perspektive pčelarstva RS i BiH,
  3. Kako motivisati budućeg pčelara.

Okrugli sto, kojim su modelirali pomoćnik ministra PŠV RS g. Zoran Kovačević, dr. Violeta Santrač iz instituta „dr. Vaso Butozan, dr.sci. Zlatko Tomljanović iz Zagreba i g. Gilles Ratia iz Francuske, prepoznao je mnoge probleme savremenog pčelarstva, od kojih ću nabrojati samo neke: neuređenost tržišta sredstvima za zaštitu pčela, hranom za pčele i satnim osnovama, kao i nepostojanje standarda za hranu za pčele i satne osnove, kako kod nas, a prema diskusijama g. Noča iz Slovenije tako i u zemljama EU i SAD, što predstavlja veliki problem savremenog pčelarstva jer ima direktan uticaj na kvalitetu pčelinjih proizvoda. GMO proizvodnja je posebna priča, koja bi tražila mnogo širu i obimniju studiju, analizu i diskusiju. Zbog svega ovoga potpuno slobodno mogu reći da je ovaj skup pokrenuo neka značajna ne samo regionalna, nego i Evropska pa i svetska pitanja, što mu daje još veći značaj.

[ kliknite slike za uvećanje ]  

Drugi dan ovog značajnog skupa počeo je izlaganjem g. Franca Šljivica iz Slovenije na temu Pčelarski turizam, koje je privuklo veliku pažnju prisutnih zbog novih mogućnosti koje otvara pčelarima. Taj dan pridružili su nam se i predstavnici pčelara i naučni radnici iz Makedonije, a profesor dr. Aleksandar Uzunov prezentovao nam je „Savremeni pristup proizvodnji matica“ sa posebnim osvrtom na selekcijske metode. Buran aplauz izazvao je samom najavom svoje prezentacije kad je rekao da će govoriti makedonsko-slovensko-srpsko- hratsko-crnogorsko-bosanskim jezikom.
Dr. Violeta Santrač predstavila je značajne rezultate svog rada na zdravstvenoj zaštiti pčela i „Šta smo to uradili do sada i šta još treba uraditi da se zadovolje zahtjevi kvalitetne zaštite pčela“. Posebno je naglasila slabu saradnju pčelara i pčelarskih udruženja na prikupljanju podataka za projekat „Kolos“, gdje su posebno pohvaljena udruženja iz Višegrada i Prijedora.

[ kliknite slike za uvećanje ]  

Posle pauze za kafu mr. Goran Mirjanić predstavio je svoj rad na temu „Organsko pčelarenje“, a prof. Dr. Nebojša Nedić je prisutne upoznao o metodama rada za postizanje visokih prinosa u pčelarstvu. 

Nakon sumiranja zaključaka oba dana, zatvoren je ovaj vrlo značajan skup, sigurno najveći do sada u BiH od rata do danas.

[ kliknite slike za uvećanje ]

Moj kritički osvrt bi bio jedino na to da je za ovoliko interesantnih tema bilo premalo 2 dana da se sve dovoljno kvalitetno elaboriraju, ali je od posebnog značaja da su ta goruća pitanja prepoznata i pokrenuta, a spoj nauke i prakse će na kraju sigurno donijeti rezultate. Drugi nedostatak ovog skupa je nedovoljna medijska promocija, jer i pored mnoštva novinarskih i snimateljskih ekipa, danas u elektronskim i pisanim medijima gotovo i da nema informacija o ovom značajnom skupu, što me dovodi u mnoge nedoumice. Treba imati u vidu da se oko pčela i pčelarstva prelamaju mnogi interesi, a uticaj farmaceutskih i drugih lobija je ogroman.

 

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Višegrad 28.04.2013. godine

PČELARI VIŠEGRADA U POSJETI ARILjU

Drušvo pčelara „Savo Popović“ iz Arilja svake godine na Cvjetnu nedelju organizuje DANE PČELARSTVA i svoju slavu Cvjeti. Ovo je vremenom preraslo u centralnu proslavu pčelara Zlatiborskog okruga, koju posjeti hiljade ljudi iz cijele Srbije, Crne Gore, Repubile Srpske i šire. Samim tim spada u najveće manifestacije pčelara u Srbiji. Višegradski pčelari već godinama imaju plodnu saradnju sa ovim uspješnim udruženjem iz drage nam Srbije, a svake godine pojedini pčelari iz Arilja posjećuju i sajam u Višegradu.


[kliknite slike za uvećanje ]  

[kliknite slike za uvećanje ]  

Na poziv pčelara Arilja, ove godine je osam predstavnika našeg udruženja sa dva vozila posjetilo Arilje. Centralna manifestacija uz bogat kulturno zabavni program održana je ispred crkve Crkve Sv. Ahilija, zadužbini kralja Dragutina iz 13. vijeka, koja je svojevrsni simbol ovog grada. Episkop Ahilije iz Larise (Grčka), bio je vatreni borac protiv arijanske jeresi i učesnik prvog Vaseljenskog sabora u Nikeji 325. godine. Po tom svetitelju iz Grčke je grad i dobio ime. Tu su svi gosti usluženi kafom i pićem. U centralnoj gradskoj ulici bio je veliki broj prodajnih štandova proizvođača pčelarske opreme, pčelinjih proizvoda, ali i drugih poljoprivrednih proizvoda. Cijeli grad je po živosti bio nalik na košnicu. Tu smo sreli pčelare iz Sokoca, Rudog, Priboja, Berana, Kupinova, Novog Sada, Kragujevca..... Trebalo bi nam mnogo prostora da ih sve nabrojimo, al posebno su brojni bili pčelari iz Nove Varoši koji godinama njeguju bratsku saradnju sa pčelarima Arilja.

[kliknite slike za uvećanje ]  

[kliknite slike za uvećanje ]  

U 3 sata u maloj sali restorana Dečani na magistralnom putu organizovan je ručak za sve zvanice. Posebno smo se iznenadili kad smo ušli u „malu“ salu i vidjeli postavljene stolove u redovima za oko 400 zvanica, koji su svi bili popunjeni do zadnjeg mjesta pa je prokomentarisao „kolika li je tek ta velika sala“. Goste je pozdravio predsjednik opštine (nisam mu upamtio ime), koji je svim prisutnim poželio dobrodošlicu i pčelarima čestitao ovaj njihov praznik.

Svi učesnici su uz zvuke muzike usluženi poznatim Srpskim specijalitetima primjerenim ovim damima časnog posta, a zatim smo puni predivnih utisaka krenuli nazad. Ovom prilikom želim se još jednom zahvaliti domaćinima na srdačnom dočeku i izvanrednoj organizaciji uz želju da se srećemo još dugo godina u bratskoj ljubavi i međusobnom poštovanju.

[kliknite slike za uvećanje ]  

[kliknite slike za uvećanje ]  


:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Višegrad 21.04.2013. godine

Pčelari Lopara i Ugljevika u posjeti Višegradu

Pčelari Višegrada danas su ugostili kolege pčelare iz Lopara i Ugljevika koji su organizovano autobusom došli u posjetu Višegradu. U Rogatici su im se pridružili predsjednik udruženja pčelara „Sat“ iz Rogatice g. Milija Mališić i još jedan kolega pčelar, koji su posjetiocima pokazali put preko Sjemeća, tj stari put Rogatica Višegrad. Ovaj susret dogovoren je na poslednjoj skupštini saveza sa g. Markom Jovicem iz Lopara.

[kliknite slike za uvecanje ]  

Neki od gostiju su izrazili želju da u Višegradu prisustvuju Svetoj liturgiji i obave pričešće, a za to smo planirali prelijep manastir Svetog Save na Gornjoj Lijesci. Na žalost stigli su tek po završetku liturgije, tako da su tu želju morali ostaviti za neku drugu priliku.

Ipak otac Simeon, kao svaki dobri domaćin,u manastirskom konaku obezbjedio je posluženje, tako da smo tu obavili doručak, popili po piće i kafu, a gostima je pokazana i radionica za mašinski vez koja radi u sklopu ovog manastira.

Gosti su zatim obišli čuvenu „Na Drini ćupriju“, „Andrić grad“ koji se gradi na ušću Rzava u Drinu, a onda se uputili prema Dobrunu. Iznad „Kustur polja“ posjetili su pčelinjak Sarić Božidara, gdje su degustirali „Višegradski med“ i medovaču, a potom su posjetili manastir Dobrun i Draževinu. U manastiru Dobrun goste je primio otac Mihailo, tu je održana besjeda o istoriji ovog manastira, a obišli smo i Karađorđev muzej.

[kliknite slike za uvecanje ]  

Na mjestu zarobljavanja đenerala Dragoljuba Draže Mihailovića obišli smo njegov spomenik, pomen crkvu posvećenu Sv. Nikolaju, njegovoj Krsnoj slavi, te spomenike njegovim pratiocima koji su likvidirani na mjestu zarobljavanja. Besjedu o tragičnoj sudbini naroda ovog kraja, koji je skupo platio samu činjenicu da je on zarobljen baš na ovom mjestu održao je monah Serafim, koji je uzgred rečeno nedavno promovisao svoju novu knjigu pod naslovom „Makarije“, koja opisuje poslednje dane Dobruna pred ulazak Turaka u ovaj kraj (15. vijek). Ovaj izuzetan besjednik održao je i nadahnutu besjedu o pčeli, kao veličanstvenom djelu Gospodnjem. U povratku obišli smo i pčelinjak Rakić Milenka u Vardištu.

[kliknite slike za uvecanje ]  

Poslije ručka u Višegradu, gosti su puni utisaka (nadamo se dobrih) krenuli kući. Zajednička je konstatacija da Višegrad ima idealne uslove za razvoj pčelarskog turizma, na čemu će se u narednom periodu sigurno mnogo raditi.

[ kliknite slike za uvecanje ]  

Goste su cijeli dan pratili i bili im na usluzi Kakuća Dragica, sekretar udruženja, članovi upravnog odbora Sarić Božidar i Kakuća Božo te istaknuti pčelari Pecikoza Obrad i Rakić Milenko.

 

Kakuća Božo

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Višegrad 03.03.2013. godine

ODRŽANA REDOVNA GODIŠNjA SKUPŠTINA

Danas je u srednjoj školi „Ivo Andrić“ u Višegradu održana redovna godišnja skupština udruženja pčelara. Ovo je ujedno bila i izborna skupština, jer je dosadašnjem rukovodstvu istekao četvorogodišnji mandat.

Godišnji izvještaj, kao i finansijski izvještaj, poslije kraće diskusije usvojeni su jednoglasno. Donesena je odluka da se uđe u proceduru dopune statuta, kako bi se statutom predvidilo osnivanje i nadzornog odbora.

Za predsjednika udruženja ponovo je izabran dosadašnji predsjednik Tasić Radoje, a za predsjednika skupštine izabran je Tadić Miloš. U narednom mandatu upravni odbor će imati sledeće članove: Sarić Božidar, Kakuća Božo, Trifković Darko i Kapetanović Omer.

Na skupštini je izabran i uređivački odbor za sajt, jer u dosadašnjem periodu nije redovno ažuriran. Tim čine: Zoran Kanostrevac, Darko Trifković, Ibrahim Kadrić, Radoje Tasić i Božo Kakuća.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Višegrad 26.02.2013. godine

ZVANIČNA DELEGACIJA IFAD-a U POSJETI GORNjEM PODRINjU

U programu posjete Bosni i Hercegovini, zvanična delegacija Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj sa sjedištem u Rimu jučer je posjetila nekoliko opština gornje-drinske regije. Posle posjete Foči u Višegrad su stigli oko 17 časova. Prvo su obišli poslovni prostor udruženja pčelara Višegrad iz Višegrada, a zatim je u etno restoranu „Kruna“ održan zajednički radni sastanak sa predstavnicima udruženja pčelara i udruženja voćara ovog grada. Sastanku su ispred opštine prisustvovali i šef kabineta načelnika opštine Višegrad gospodin Neđo Savić i poljoprivredni inspektor Jovanović Marica, te predstavnici Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske predvođeni gospodinom Draganom Vučkovićema a ispred Saveza udruženja pčelara sastanku je prisustvovao i predsjednik g. Radivoje Maksimović.

Predstavnici udruženja pčelara su pripremili kraću prezentaciju o dosadašnjem radu i postignutim rezultatima, kao i planovima za naredni period, a svoj rad su predstavili i predstavnici udruženja voćara, koje na ovoj opštini djeluje tek dvije godine.

Gosti nisu krili zadovoljstvo stepenom organizovanja pčelarskog udruženja, postignutim rezultatima, a i planiranim aktivnostima.
Po završetku sastanka gostima smo kao pravi domaćini pokazali znamenitosti ovog grada, na Drini ćupriju i Andrićgrad, a noć su proveli u poznatoj ljekovitoj banji „Vilina vlas“. Jutros su uvaženi gosti posjetili Rudo, čime su završili posjetu ovoj regiji.

[ kliknite sliku za veći prikaz ]  

 

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

PROMOTIVNI FILM O PČELARSTVU SRPSKE

Na svjetskom kongresu Apimondije koji je u septembru ove godine održan u Buenos Airesu, Argentina, Savez udruženja pčelara Republika Srpska predstavljala su dva predstavnika , predsjednik Saveza g. Radivoje Maksimović i mr. Violeta Santrač iz institute “Vaso Butozan” iz Banja Luke.
Učesnicima je prikazan dvanaestominutni film o pčelarstvu Republike Srpske, i radu Saveza. Autor ovog dvanaestominutnog filma je Nebojša Kolak, novinar iz Trebinja, koji ima bogato iskustvo sa ovim vidom žurnalističkog izraza. Uspješno radi za više televizijskih kuća i, po svim procjenama, i ovaj posao je obavio besprijekorno. Film je rađen u dvije verzije, na srpskom i na engleskom jeziku i obe se mogu  pogledati na You Tube na adresi:

SAVEZ UDRUŽENJA PČELARA REPUBLIKE SRPSKE

http://www.youtube.com/watch?v=6b0u5vvE3hs  (verzija na srpskom) ili

Association of Serbian Republic Beekeepers: http://www.youtube.com/watch?v=DqblOJwLqyc&feature=related (engleska vezija).

Kakuća Božo

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Višegrad 05.08.2011.

[ kliknite sliku za veći prikaz ]
Direktno sa kamiona

Danas je članovima Udruženja pčelara "Višegrad" podjeljeno dvije pogače po pčelinjem društvu, što je ukupno 4000 pogača. Sredstva za nabavku pogača u iznosu od 11.172 KM su donirana od strane Opštine Višegrad u okviru redovnih podsticaja za razvoj poljoprivrede.

Prve pogače dodjelio je načelnik Opštine g. Tomislav Popović, koji je tom prilikom pohvalio i rad ovog udruženja.

Kakuća Dragica


:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 

ODRŽANA REDOVNA GODIŠNJA SKUPŠTINA

Ćetković Miloje
 

Dana 30. aprila u prostorijama Srednje škole u Višegradu održana je redovna godišnja skupština udruženja pčelara Višegrad u Višegradu. Poslije kraće diskusije izvještaj o radu i finansijski izvještaj usvojeni su jednoglasno. Članovi su upoznati sa usvojenim podsticajima za ovu godinu od strane Opštine Višegrad, tako da je u skladu sa tim i plan za 2011. godinu usvojen jednoglasno.

Iz izvještaja izdvajamo samo neke interesantne dijelove. U prošloj godini u sklopu redovnog programa obuke, članovima su obezbjeđena ukupno 3 predavanja i to:

„Apiterapija“, predavač dr. Rodoljub Živadinović, aktuelni predsednik SPOS-a,
„Tehnike pčelarenja“, mr. Goran Mirjanić, Poljoprivredni fakultet Banja Luka,
„ Zaštita originalnog porijekla proizvoda“, mr. Biber Lejla (sada Špiljak) sa Poljoprivredno prehrambenog fakulteta u Sarajevu, koja je pčelarima predstavila i rezultate svog obimnog istraživanja na temu „Fizičko hemijska i senzorna svojstva livadskog meda u BiH“.

Naši pčelari posjetili su i sajam u Prijepolju (2 člana), u saradnji sa pčelarima iz Goražda 8 pčelara (4 naša člana) posjetilo je 2. Državni sajam pčelarstva u Beogradu i 2 člana su učestvovala u studijskoj posjeti Sloveniji u organizaciji Saveza.

Uduženje je cijele godine aktivno provodilo aktivnosti na lociranju žarišta pčelinjih bolesti i preduzimalo mjere sa nadležnim organima.
Organizovali smo i 5. po redu sajam meda u našem gradu , koji je i ovaj put bio međunarodni, jer su ukupno 23 izlagača bili iz Prijepolja, Priboja, Bačke Topole, Kosjerića, Novog Sada, Čačka, Arilja, Požege, Užica, Rudog i Višegrada.

Našim članovima obezbjedili smo:
-896 pogača, po dvije po društvu za sve koji nisu ostvarili podsticaje od Ministarstva, plaćeno iz sredstava udruženja,
- Sadnice medonosnog bagrema,
- Za 28 pčelara 1168 pogača, donacija Opštine Višegrad,
- Za 22 pčelara novčane podsticaje ukupno 4522,00 KM, podsticaji Opštine Višegrad (1330 košnica po 3,40 KM),
- Od Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede isplaćeni posticaji ukupno 15.569,40 KM.

STRUKTURA FINANSIRANJA UDRUŽENJA U 2010. godini

U prethodnom grafikonu prvi stubac predstalja prihode udruženja ostvarene od programskih aktivnosti (vlastiti prihodi), drugi stubac prihode od donacija koje su uplaćene na račun udruženja, treći stubac prihode od članarine, a vidljivo je da su beneficije koje su članovi ostvarili uz pomoć udruženja (uplaćene direktno članovima ili podijeljene u pogačama) znatno premašile ukupne prihode udruženja.

Od planova za narednu godinu vrijedno je napomenuti da je sa Opštinom Višegrad ostvarena plodna saradnja i u podsticajne mjere i ove godine uvršteni su pčelari. Za sve članove obezbjedit će se po dvije pogače za pčele, za sve koji se odluče za nabavku prikolica za prevoz pčela Opština će učestvovati sa 30% cijene, a planirana su sredstva za sajam i posjete drugim sajmovima, kao i za namirenje dijela šteta u slučaju stradanja ili uginuća.

Još da napomenem da je poslije skupštine g. Ćetković Miloje, ugledni pčelar i član našeg udruženja, održao stručno predavanje na temu „ Specifičnosti pčelarenja u Gornjedrinskoj regiji“ i temu „Uzroci zimskih gubitaka pčela“.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Konačno i podsticaji od opštine

U Višegradu posljednji dan 2010. godine poljoprivredni proizvođači ovog grada dobili su pravi novogodišnji poklon. Po prvi put su se u budžetu opštine našla i sredstva za podršku poljoprivrednim proizvođačima, kao sistemska podrška u vidu podsticaja, za koje su mogli konkurisati svi poljoprivredni proizvođači po unaprjed utvrđenim kriterijumima. Iz Budžeta je za ovu namjenu izdvojeno ukupno 150.000 KM, a pravo na podsticaje je ostvarilo ukupno 56 poljoprivrednih proizvođača, od čega je čak 22 pčelara.

Svi pčelari sa ove opštine koji imaju 40 i više pčelinjih društava dobili su po 3,40 KM po društvu, što za 1330 košnica iznosi 4522,00 KM, a pčelari sa manjim brojem društava ranije su dobili po dvije pogače po društvu. U maloj sali Doma kulture načelnik Opštine Višegrad Tomislav Popović potpisao je ugovore sa svakim korisnikom pojedinačno, čime su ova sredstva postala operativna.
.
SVIM PČELARIMA ŽELIMO SRETNU, USPJEŠNU I MEDNU 2011. GODINU

Višegrad 02.01.2011. godine
Kakuća Dragica

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Vrijedna donacija Višegradskim pčelarima

Članovi udruženja pčelara Višegrad koji nisu ostvarili podsticaje od Vlade Republike Srpske, 28.09. 2010. godine su dobili vrijednu pomoć od opštine Višegrad. Za ukupno 28 pčelara opština je obezbjedila ukupno 1168 pogača, tj. po dvije pogače po pčelinjem društvu.

Podjeli su prisustvovali načelnik opštine g. Tomislav Popović i poslanik u Skupštini RS g. Goran Lončarević, koji nisu štedili riječi hvale našem udruženju.

Predsjednik udruženja Radoje Tasić u ime pčelara zahvalio se opštini na ovoj pomoći, koja je posebno značajna zbog izuzetno teških vremenskih prilika ove godine.

Božo Kakuća

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

SAJAM 18. SEPTEMBRA 2010. godine

Peti po redu Međunarodni sajam meda i pčelarske opreme održat će se u Višegradu 18. septembra u bašti hotela "Polaris" koja se nalazi neposredno uz poznati stari most "Na Drini Ćuprija"

Svi koji žele da uzmu učešća na ovoj manifestaciji treba da se prijave najkasnije do 15. septembra radi organizacije štandova.

Prijave se vrše na:

  • Tel/fax + 387 58 630 350,
  • Mobilni + 387 65 263 535 ili na
  • E-mail: medvgd@teol.net

Kotizacija za sve izlagače pčelare je 15 KM + 1 kg meda (koji se tradicionalno donira u dobrotvorne svrhe), a za firme i Mikro kreditne organizacije je 100 KM.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Višegrad 17.01.2010.god.

Podjela sadnica bagrema

Suradnja Udruženja pčelara i Šumskog gazdinstva "Panos" Višegrad dovela je do još jedne podjele sadnica bagrema našim članovima. Naime, pred sam kraj 2009. godine, podjeljeno je 1500 sadnica medonosnog bagrema, koje su naši članovi zasadili oko svojih pčelinjaka. Nadamo se da ce ovim aktivnostima biti povećani prinosi meda u narednom periodu.

Doniranje pogača za prihranu pčela

Uporavni odbor Udruženja na posljednjoj sjednici održanoj 19.12.2009. godine donio je odluku da se za sve članove koji nisu ostvarili pravo na podsticaje Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske dodjele po dvije pogače za prihranu pčela po pčelinjem društvu i to bez naknade. Ukupno je podjeljeno 896 kilograma, a sredstva je obezbjedilo uruženje iz vlastitih prihoda. Podjela je izvršena 05.01.2010.godine.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

SAJAM 16. SEPTEMBRA 2009. godine

Četvrti po redu Međunarodni sajam pčelarstva i pčelarske opreme koji se već tradicionalno održava u Višegradu ove godine je zakazan za 16. septembar u bašti Hotela Višegrad, u neposrednoj blizini "Na Drini ćuprije".
Pozivamo sve zainteresovane pčelare, pčelarske firme, MKO, građane, kao i ostale zainteresovane da na vrijeme prijave učešće radi obezbjeđenja štandova i planiranja drugih aktivnosti. U sklopu Sajma održat će se i stručno predavanje.

Kotizacija za učešće je :

  • za pčelare je 10,00 KM + 1 kg meda,
  • za MKO i ostale je 100,00 KM

Prijave se primaju na tel/fax: +387 58 630 350, Mob: + 387 65 263 535 ili E-mail: medvgd@teol.net, do 10. septembra 2009. godine.

Dobro nam došli!

 

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

ARHIVA

Ponedeljak 18. 08. 2008. godine
Počele pripreme za sajam

Od danas su zvanično počele pripreme za Treći Međunarodni Sajam meda i pčelarske opreme u Višegradu, koji će se održati 17.septembra ove godine. Kotizacija za sve izlagače je 20 KM i 1 kilogram meda, a za mikrokreditne organizacije 200 KM.

Med prikupljen na ovaj način udruženje već treću godinu donira korisnicima Centra za socijalni rad u ovom gradu, a namjenjen je djeci sa posebnim potrebama.

Svi zainteresovani za učešće treba da se prijave do 07.09.2008.god.
U sklopu sajma planirano je i jedno stručno predavanje.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Nedelja 15.06.2008. godine
Podjela besplatnih etiketa članovima

U nedelju 15. juna počela je podjela etiketa za med članovima našeg udruženja. Svi članovi koji su uredno izmirili članarinu imaju pravo na 100 besplatnih samoljepljivih etiketa za med, pakovanje od jednog kilograma, sa jedinstvenim dizajnom i bar kodom. Udruženje je za početak uplatilo 99 brojeva u jedinstvenom međunarodnom sistemu kodiranja proizvoda, u čemo smo sigurno među prvim udruženjima koje se odlučilo na ovaj korak. Sredstva za bar kod omogućio nam je Savez udruženja pčelara Republike Srpske.

Uz promociju jedinstvene etikete za "Višegradski med" i početak podjele etiketa članovima, udruženje je organizovalo i predavanje na temu:
"Faktori koji utiču na stradanje pčela- kako ih eliminisati". Predavanje je održala mr. Behija Dukić, sa Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, koja inače radi na dijagnostici pčelinjih bolesti.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Četvrtak 28.02.2008. godine
Podjela 250 sadnica medonosnog bagrema

Udruženje pčelara "Višegrad" u Višegradu danas je svojim članovima podjelilo 250 sadnica medonosnog bagrema, koje su udruženju donirale Srpske šume, Šumsko gazdinstvo "Panos" Višegrad.
Pčelari će sadnice zasaditi na svojim imanjima i u njihovoj neposrednoj blizini, što će u narednom periodu znatno popraviti pčelinju pašu na području ove opštine. Udruženje je prije tri godine dalo na korištenje nekim svojim članovima pčelarske vage, tako da se od tada redovno prati i bilježi intenzitet lučenja nektara medonosnog bilja kroz mjerenja unosa u košnice.
Već sada raspolažemo konkretnim pokazateljima koji nas upućuju na neophodnost sadnje medonosnog bilja na području naše Opštine, tako da je ova akcija sigurno prva u nizu sličnih koje nas tek očekuju. Ove aktivnosti su izuzetno značajne i zbog velikih šteta koje je ovaj kraj imao zbog velikih šumskih požara.

Kakuća Dragica,
sekretar udruženja

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

19.decembar.2007. godine
Pčelari velikog srca

 
[ kliknite sliku za veći prikaz ]
Donacija djeci sa posebnim potrebama

Sekretar udruženja Kakuća Dragica, danas je u kancelariji udruženja Centru za socijalni rad u Višegradu predala 21 kg bagremovog meda namjenjenih djeci sa posebnim potrebama u ovom gradu. Med su donirali pčelari velikog srca, članovi našeg udruženja Borika i Miloje Ćetković. Ispred Centra za socijalni rad, dar je preuzela Biljana Žerajić, radnica tog centra.
Posebno nas raduje što smo ovaj dar predali na praznik Svetog Nikole čudotvorca kada se inače, po običaju daruje dijeci. Ovo je samo jedna u nizu sličnih donacija naših pčelara korisnicima ovog centra.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

15. decembar 2007. godine
Redovna izborna skupština udruženja

Pošto je istekao mandat aktuelnom predsjedniku skupštine udruženja, kao i nekim članovima upravnog odbora, u subotu 15. decembra 2007. godine za novog predsjednika skupštine izabran je Mitar Pejović, pčelar iz sela Bjegovići kod Višegrada, inače nastanjen u Višegradu.
Skupština je prihvatanjem izvještaja podržala dosadašnje aktivnosti upravnog odbora i donijela odluku da upravni odbor nastavi sa radom u nepromjenjenom sastavu.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

13. decembra 2007. god.
Vrijedna donacija USAID-LAMP-a

U srijedu 13.decembra 2007. godine, u kancelariji našeg udruženja, stručnjaci američke organizacije USAID-LAMP instalirali su novi softver za vođenje svih pčelarskih evidencija. Ovaj program omogućava vođenje pojedinačnih kartona za svakog pčelara sa svim podacima, zatim podataka o košnicama, bolestima, proizvodnji i mnogim drugim podacima. Na naš zahtjev, program je besplatno dorađen novim sadržajima koji nisu bili predviđeni u izvornoj varijanti, tako da sada jednostavnim izborom raznih opcija, dobijamo sumirane podatke za cijelo udruženje, uz mogućnosti izbora raznih varijanti. Dovoljno je da date naredbu i automatski Vam se uradi spisak svih koji imaju 20 i više košnica, spisak onih koji imaju ispod 10 i sl. Ako Vas interesuje proizvodnja meda po godinama, to možete dobiti za svakog pčelara pojedinačno, ali i za udruženje ukupno, mogućnost predstavljanja podataka u grafičkom obliku (razni dijagrami i sl.)

Učestalost pojavljivanja neke od bolesti u dužem roku pojedinačno za svaki pčelinjak, a i sumarno za udruženje, dobijate jednostavnim izborom opcije.
Svi podaci organizovani su tako da se mogu voditi jedinstveno za više regija, više udruženja u okviru regija, tako da softver zadovoljava kriterijume za vođenje evidencija na nivou cijele Republike Srpske. Isti softver dobio je i Savez udruženja pčelara Republike Srpske, kao i neki kantonalni savezi u Federaciji BiH.

Međusobnim uvezivanjem, možemo imati dostupnost podataka za cijelu BiH, što je jedan vrlo značajan korak i ka dostizanju evropskih standarda u pčelarskoj proizvodnji. Ovaj program, njegovo instaliranje i obuka u njegovom korišćenju, dar su našim pčelarima od ove prestižne međunarodne organizacije, a nama ostaje da im se srdačno zahvalimo i opravdamo poklonjeno povjerenje još većim uspjesima u narednom periodu.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

12.oktobra 2007. godine
Odobren projekat:

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, odobrilo je udruženju pčelara "Višegrad" iz Višegrada razvojni projekat vrijedan 5000 KM. Ovim projektom naše udruženje je dobilo podršku održavanju Drugog međunarodnog sajma meda u Višegradu, izradu etiketa za "Višegradski med", izradu vlastite Web prezentacije, kao i nabavku novog računara.
Ovaj projekat je jako značajan prvenstveno zbog toga, što je prvi dobijen od resornog ministarstva iako smo se i ranije obraćali. Nadamo se da će on značiti novu eru u saradnji ministarstva sa udruženjima u Republici Srpskoj i dati podsticaj razvoju pčelarstva, kako u Višegradu, tako i u cijeloj regiji i RS.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 

[ vrh strane ]Sajt je urađen uz finansijsku pomoć Ministarstva poljoprivrede,
šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

eXTReMe Tracker